NEC speelt zaterdag uit bij Fortuna Sittard. Na ruim een maand zonder overwinning is het wel weer tijd voor een zege voor de Nijmegenaren. Fortuna won tot dusver maar een keer dit seizoen. Dat maakt dit een wedstrijd tussen twee middenmoters in de Eredivisie. Hoe anders was dat in het seizoen 2017/18 toen beide teams streden om directe promotie.

NEC was net gedegradeerd en wilde uiteraard zo snel mogelijk terugkeren. Het leek best aardig te gaan. Met (assistent)-trainer Adrie Bogers aan het roer stond NEC al snel bovenaan. Verrassing van het seizoen was Fortuna Sittard, dat ineens ook bovenin meedeed. De club uit Limburg leek een paar jaar hiervoor nog failliet te gaan en eindigde meermaals onderin in de Jupiler League. Op 6 oktober 2017 kwam NEC op bezoek bij Fortuna Sittard. Het was nog geen topper, maar spannend was de wedstrijd wel. NEC won weliswaar ‘gewoon’ door schitterende goals van Mohammed Rayhi en Guus Joppen. Laatstgenoemde moest in de slotfase met rood vertrekken.

NEC kreeg ook nog concurrentie van Jong Ajax. De Beloften van Ajax hadden het dat seizoen op hun heupen met spelers als Dani de Wit, Noussair Mazraoui, Danilo Doekhi en Che Nunnely. Over de wedstrijden tegen Jong Ajax gaan we het niet hebben. Wel had het een grote rol in de strijd om plek 1. Jong Ajax leek kampioen te worden en zo zou de nummer twee direct promoveren. In het Gofferstadion streden de twee directe concurrenten tegen elkaar om die belangrijke tweede plek.

NEC was de betere partij, maar kreeg door gegrabbel van Joris Delle een tegengoal. Niet veel later scoorde NEC wel via Arnout Groeneveld. NEC speelde gelijk en daar had het eigenlijk niks aan. Op de laatste speeldag zou NEC gelijk spelen bij FC Dordrecht. Dat leverde een derde plek op voor de Nijmegenaren. Fortuna Sittard werd tweede en promoveerde dus direct en Jong Ajax werd kampioen.

KNVB Beker

In de afgelopen tien jaar kwamen de Nijmegenaren de Fortunezen drie keer tegen in de KNVB Beker. In 2011 werd in vrijwel leeg Fortuna Sittard stadion gewonnen. Het ging alleen niet zo makkelijk als gedacht. De Nijmegenaren stonde 2-1 achter en Stef Nijland bracht in de laatste minuut NEC op 2-2. In de verlening werd het afgemaakt en won NEC met 2-4. In 2018 ontving NEC de Limburgers ook voor de KNVB Beker en verloor het in een vermakelijke wedstrijd met 2-3. Vorig seizoen kwamen beide teams elkaar ook tegen en NEC won toen verrassend na verlenging met 3-2.

Over het algemeen gaat het gelijk op tussen beide teams. Door de jaren heen is er geen lange overwinningsreeks van een team. Het is dus een onvoorspelbare wedstrijd en dat geldt ook zeker voor de wedstrijd van zaterdag.

Foto’s: Rob Koppers