“Weer trekken wij ten strijde” en “Vechten ten alle tijden”. Het is een greep uit het clublied van NEC die vraagt om strijd en passie. Deze welbekende boodschap moet op het veld uitgestraald worden door de Nijmeegse elf, maar in de realiteit lijken voornamelijk de tegenstanders van NEC met de tekst aan de haal te gaan. De NEC-spelers zijn dit Eredivisieseizoen opvallend vaak het slachtoffer van overtredingen.

Cijfers van Voetbal International laten zien dat wedstrijden van de Nijmegenaren bol staan van de overtredingen. Sterker nog, NEC speelde in alle vier de wedstrijden met de meeste overtredingen deze Eredivisiejaargang. NEC – Fortuna Sittard was het grootste overtredingenbal van het seizoen, gevolgd door Ajax – NEC. De derby in Arnhem neemt de derde plaats. In de volledige top tien is de Nijmeegse formatie acht keer terug te vinden.

Het meest opvallende gegeven is dat de overtredingen vooral op spelers van NEC gemaakt worden. De vijf clubs met de meeste overtredingen in één wedstrijd zijn Fortuna Sittard, FC Emmen, Feyenoord, FC Utrecht en tweemaal Vitesse. Er zat een verband tussen al deze schop-partijen: NEC was elke keer de tegenstander. Veel doen de Nijmegenaren echter niet met de daaropvolgende vrije trappen: dit seizoen werden slechts twee doelpunten gescoord uit een directe vrije trap.

Nany Dimata is het vaakst mikpunt van deze overtredingen. Hij staat tweede in de lijst ‘Overtredingen ondergaan’ van de Eredivisie. Al 71 keer floot een scheidsrechter voor een overtreding op de spits. Elayis Tavsan heeft het ook zwaar te verduren: de dribbelaar vindt zichzelf terug op de tiende plaats. Echter zijn niet alle NEC’ers lieverdjes: Oussama Tannane en Souffian El Karouani horen bij de spelers die de meeste overtredingen hebben gemaakt dit seizoen.

Foto: Orange Pictures