NEC heeft vrijdagavond zonder zich enorm te hoeven inspannen gewonnen van Jong Ajax. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen wonnen de Nijmegenaren met 2-1. De doelpunten van NEC vielen allebei in de eerste helft. Jong Ajax scoorde vijf minuten voor het eindsignaal de aansluitingstreffer, maar meer zat er niet in voor de beloften uit Amsterdam. NEC staat nu op 101 punten en 99 doelpunten in de Jupiler League en gaat de boeken in als beste Jupiler League-kampioen ooit.

NEC en Jong Ajax begonnen matig aan de wedstrijd. Onnodig balverlies aan NEC-zijde leidde tot ergernis op de tribunes. NEC voetbalde in balbezit veel te gehaast en onzorgvuldig. In de eerste vijftien minuten werd niet één keer fatsoenlijk op goal geschoten, laat staan een goed uitgespeelde kans gecreëerd. Totdat in minuut zeventien Marcel Appiah aan de rechterflank op kwam zetten. De vervanger van Giovanni Gravenbeek had een loepzuivere voorzet in huis en legde de bal panklaar op het hoofd van Cristian Santos. De Venezulaan scoorde alweer zijn 23e treffer van het seizoen en vijftien daarvan kwamen van zijn hoofd.

Wakker
Na het openingsdoelpunt leek NEC wakker geschud en volgende aanval na aanval, maar de beloning bleef echter uit. Op ongeveer de helft van de eerste helft kreeg NEC een vrije trap op een riante positie. Navarone Foor schoot de bal, met op papier zijn ‘chocolade’ been, richting de kruising, maar de uitstekend keepende doelman Onana plukte de bal uit de bovenhoek. In de tegenaanval kwam Jong Ajax er voor het eerst gevaarlijk uit. Een omhaal zeilde langs het doel van Vanhamel. Dit was het enige gevaar van Amsterdamse zijde in de eerste helft.

Luttele minuten later lag de bal aan de andere kant in het netje. Een scrimmage belandde plots voor de voeten van Navarone Foor. Hij dacht niet na en scoorde met een fraaie omhaal de 2-0 voor NEC. Het betekende de 99e treffer van NEC dit seizoen en dus nog één te gaan voor die magische 100. In de 38e minuut kreeg Santos de kans op de 3-0. De behendige buitenspeler bekroonde een fraaie aanval over links niet met zijn tweede van de avond. Dit was het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Tweede helft
Na de thee had Jong Ajax een wissel doorgevoerd. Menig bleef in de kleedkamer achter en Hendriks werd zijn vervanger. Enfant terrible Zivkovic speelde een belabberde wedstrijd. De veelbesproken aanvaller van Ajax was onzichtbaar in duels met Van Eijden en Conboy. Zo zeilde zijn eerste doelpoging van de wedstrijd (in de tweede helft) ook huizenhoog over. Tien minuten na rust leek NEC dan eindelijk de 3-0 te maken, maar het houtwerk stond topscorer Sjoerd Ars in de weg. Na een klein half uur werd een goed genomen corner van rechts bijna bekroond met een doelpunt. Santos timede ietwat te laat.

Slechts enkele minuten later was het wederom NEC dat kansen had op meer. De opkomende en goedspelende Marcel Appiah liep recht op doelman Onana van Jong Ajax af, maar schoot recht op de goalie. Stand bleef nog altijd ‘maar’ 2-0. Met nog vijftien minuten te spelen werd de ijverige Navarone Foor gewisseld voor Jasper Waalkens. Diezelfde Waalkens had de ultieme mogelijkheid om NEC naar 3-0 te schieten, maar de invaller had zijn vizier niet op scherp staan. Jong Ajax kwam eigenlijk nauwelijks voor de goal van Vanhamel. Tot de 85e minuut. Middenvelder Noordhoff dribbelde in en haalde verwoestend uit: 2-1. Spanning onnodig terug in de wedstrijd.

Slechts 2-1
Waar NEC het duel al lang naar zich toe had moeten trekken, liet het Jong Ajax plots weer meedoen. In de absolute slotseconde van de wedstrijd kreeg Sjoerd Ars nog de mogelijkheid op doelpunt nummer 100, maar vermoeidheid speelde de aanvaller parten. Hierdoor eindigde het duel in een 2-1 overwinning voor NEC en hebben de Nijmegenaren alle thuisduels dit seizoen winnend afgesloten. Een unicum. 19 duels 57 punten. Tom Daemen werd, onder toeziend oog van 11.503 toeschouwers verkozen tot Man of the Match.

Volgende week staat de laatste competitiewedstrijd op het programma. Op bezoek bij VVV Venlo gaat men op zoek naar één goal of meer zodat de grens van 100×100 bereikt kan worden.

Scoreverloop:
’17 1-0 Cristian Santos
’34 2-0 Navarone Foor
’85 2-1 Tom Noordhoff

Gele kaart:
Van Bruggen (Jong Ajax)

Opstelling NEC: Vanhamel; Appiah, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy; Daemen, Foor (’75 Waalkens), Breinburg (’84 Diarra); Santos, Ars, Limbombe

Opstelling Jong Ajax: Onana; Lartey-Sanheize (’74 Dankerlui), Sporkslede, Van Bruggen (C); Owusu, Noordhoff, Acolatse, Warmerdam; Bakker, Zivkovic, Menig

Foto’s: Rob Koppers