NEC heeft zondag een plek in het linkerrijtje van de Eredivisie bemachtigd. Tegen FC Volendam kwamen de Nijmegenaren moeilijk op stoom, maar door drie doelpunten in de tweede helft kon de ploeg van Rogier Meijer de overwinning in de eigen Goffert naar zich toetrekken (3-0).

Al leek het er in het begin allerminst op dat NEC uiteindelijk eenvoudig zou winnen. Volendam begon namelijk erg sterk aan het duel met in de eerste minuten een aantal grote kansen. Zo werd Calvin Twigt één op een met Jasper Cillessen gestuurd, maar kon Bart van Rooij zijn schot net blokken. Daarna kwam ook NEC tot kansen. Oussama Tannane legde na een kwartier aan voor een vrije trap en verraste bijna doelman Filip Stankovic, die de bal bijna door zijn benen zag gaan. Het was het begin van een betere periode van de Nijmegenaren. Ook Magnus Mattsson en Dirk Proper kregen grote mogelijkheden, maar uiteindelijk vonden ook zij het doel niet.

Het gaat lopen

Toch zag je in de eerste helft wel al een directere speelstijl van de Nijmegenaren. Dat zette zich voort in het tweede bedrijf. Een prima één-tweetje tussen Elayis Tavsan en Nany Dimata zette eerstgenoemde voor de keeper. De buitenspeler vergat echter af te werken. Dat was niet de laatste keer, want de buitenspeler kwam meerdere keren in scoringspositie, maar kon maar geen goal bijschrijven. Wel bleek het een voorbode voor een dominantere periode van de Nijmegenaren. Het was wachten op een goal en die viel uiteindelijk ook. Uit een corner van Lasse Schöne kopte verdediger Philippe Sandler terug in de vijf meter. Daar stond zijn maatje achterin, Ivan Márquez, klaar om de bal binnen te schieten.

Door de goal kwam er voor NEC nog meer ruimte te liggen en dan is het fijn dat je Tannane in je team hebt. De spelmaker zette na iets meer dan een uur Dimata met een schitterende bal alleen voor Stankovic en de Belg faalde niet, waardoor Tannane zijn achtste assist van dit seizoen kon bijschrijven. Hij snoerde hiermee de critici, die zeiden dat NEC beter functioneert zonder hem, de mond. Na deze goal was het de wedstrijd een heel eind klaar. Volendam kwam er af en toe nog uit, maar écht gevaarlijk werd de promovendus niet. Het slotakkoord kwam uiteindelijk van de voet van invaller Pedro Marques: 3-0.

NEC komt door deze overwinning in het linkerrijtje. Het was de elfde thuiswedstrijd zonder nederlaag voor de ploeg van Meijer. Dit is een evenaring van het clubrecord uit 1990. Nu komt er een zware reeks aan voor NEC met wedstrijden tegen Ajax, FC Utrecht, RKC en PSV. Met een aantal goede resultaten kan NEC een flinke slag slaan met het oog op de play-offs voor Europees voetbal.

In het Kort

Scoreverloop:
58′ 1-0 Márquez
66′ 2-0 Dimata
91′ 3-0 Marques

Geel: Bennamar, Plat, Oristanio (Volendam)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler (71′ Kramer), El Karouani; Schöne, Tannane (90′ Baldursson), Proper; Tavsan (71′ Musaba), Dimata (84′ Marques), Mattsson (84′ Bruijn).

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Plat, Mbuyamba, Flint, Benamar (75′ Buur), Murkin; Van Mieghem (69′ Ould-Chikh), Eiting, Twigt (75′ Sanchez Da Silva), Antonucci (65′ Veerman); Oristanio.

Scheidsrechter: Van der Eijk

Aantal toeschouwers: 12.500

Foto: Rob Koppers