NEC heeft vrijdagavond nagelaten de goede reeks door te zetten. In Waalwijk maakte RKC in de eerste helft het verschil. De ruststand bleek ook de eindstand: 2-0. Daarmee sluiten de Nijmegenaren een goede week, met winst op Heracles (3-1) en ADO Den Haag (3-0), erg slecht af.

Het duel begon desastreus voor de Nijmegenaren, die in de eerste 45 minuten geen schim van de goede vorm van de laatste weken lieten zien. Al na zeven minuten had David Min, de vervanger van de geblesseerde Michiel Kramer de bal in het netje liggen. Een erg makkelijk gegeven vrije trap kwam voor de voeten van de spits die van dichtbij simpel kon binnenwerken. Zo’n kwartier later kreeg de thuisploeg de ideale mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar Jasper Cillessen pakte de strafschop van Dario van den Buijs. Het was de eerste penalty in de Eredivisie die de Groesbeekse doelman wist te keren, alleen ging de primeur niet door. De VAR oordeelde dat er te vroeg was ingelopen, waardoor de bal opnieuw op de stip ging. Doelpuntenmaker Min ging achter de bal staan en hij faalde niet.

In het eerste bedrijf kwam NEC er maar nauwelijks aan te pas. Na iets meer dan een halfuur spelen was daar dan de eerste kans voor de Nijmegenaren. Kodai Sano dribbelde naar binnen, gaf de bal met met zijn hak aan Tjaronn Chery, maar zijn schot werd gekeerd door Etienne Vaessen. Het spelbeeld van de bezoekers werd getekend door slordigheid. Zelfs spelers als Philippe Sandler en Calvin Verdonk kregen de bal niet in de voeten bij de goede kleur.

Tweede helft

Rogier Meijer greep in de rust in en bracht Sylla Sow en Rober González voor dissonanten Sontje Hansen en Mees Hoedemakers. Vooral eerstgenoemde kwam er niet aan te pas in Waalwijk. De wissels brachten het gewenste effect. NEC kwam beter in de wedstrijd en liet in de eerste tien minuten na rust al meer zien dan in de gehele eerste helft. De Nijmegenaren kregen de nodige kansen, maar de stand bleef onveranderd.

Toch was NEC nog steeds niet het team dat de laatste weken zoveel indruk wist te maken. RKC bleef gevaarlijk in de omschakeling en echte grote kansen voor de Nijmegenaren bleven uit. Koki Ogawa, Chery en González probeerden het nog wel, maar Vaessen hield zijn doel schoon. Door de nederlaag blijft NEC steken op 29 punten. Dat is op dit moment goed voor de zevende plek in de Eredivisie. Ook werd het clubrecord niet verbroken.

In het kort

Wedstrijdverloop:
7′ 1-0 Min
22′ 2-0 Min

Geel: Meijers, Lelieveld (RKC), Nuytinck, Sandler, Proper (NEC)

Opstelling RKC: Vaessen; Lelieveld, Van den Buijs, Adewoye, Meijers; Oukili, Niemeyer (65′ Gaari), Felida (89′ Vroegh); Lokesa, Min (76′ Margaret), Cleonise (76′ Takidine).

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck, Verdonk (83′ Baas); Proper, Chery, Hoedemakers (45′ Sow); Hansen (45′ González), Ogawa, Sano (79′ Sanches).

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Foto: Orange Pictures