NEC heeft maandag op eenvoudige wijze gewonnen op bezoek bij Jong FC Utrecht: 0-2. De formatie van trainer Pepijn Lijnders kwam nauwelijks in de problemen. Fortuna Sittard speelde gelijk tegen De Graafschap (1-1), waardoor NEC nu zes punten meer heeft dan de Limburgers.

Trainer Robin Pronk van Jong Utrecht stuurde zeker geen slecht elftal het veld in. Met namen als Anouar Kali, Chris David en Bilal Ould-Chikh en met voormalig NEC’ers Patrick Joosten en Sylla Sow mocht het team er zijn. Kali viel afgelopen zondag nog in bij het eerste tegen Vitesse (5-1), terwijl verdedigers Giovanni Troupée en Robin van der Meer op de bank zaten. Ook zij stonden maandag tegen NEC in de basis.

De wedstrijd in een vrijwel lege Galgenwaard begon wat gezapig met weinig kansen aan beide kanten, maar NEC bleef kalm. De treffer zou uiteindelijk wel vallen en die volgde ook na bijna 25 minuten. Ferdi Kadioglu, die anderhalf jaar geleden in de Eredivisie nog op fraaie wijze scoorde tegen Utrecht, maakte nu weer een mooie goal. Oog in oog met keeper Thijmen Nijhuis lobte hij de bal binnen. De pass kwam van Gregor Breinburg.

Kort daarna leek NEC er al 0-2 van te maken via Anass Achahbar, maar scheidsrechter Sander van der Eijk keurde de goal van de spits af wegens buitenspel. De Nijmegenaren drongen daarna nog aan en kregen kansen via Kadioglu, die op aangeven van Achahbar net naast schoot en Arnaut Groeneveld, die een vrije trap bijna op het hoofd van Wojciech Golla kreeg. Bij rust stond het nog 0-1.

NEC ging na rust, misschien wel nog overtuigender, op dezelfde voet verder. Onder anderen aanvoerder Mart Dijkstra was al dicht bij een doelpunt. De aanvoerder vuurde net over het doel van Nijhuis. Even later was het alsnog raak. Steeven Langil gaf voor vanaf rechts en Calvin Verdonk volleerde de bal binnen: 0-2. Zo maakte de linksback al zijn tweede goal in het betaalde voetbal, na vrijdag tegen FC Volendam voor zijn eerste te hebben gezorgd.

Zo leek de zege voor NEC al wel binnen, al kreeg Ould-Chikh namens de bezoekers nog wel een goede kans op de aansluitingstreffer. Joris Delle bracht toen redding. Later volgde een scrimmage voorin bij NEC toen de Utrechtse defensie een voorzet van Langil niet weggewerkt kreeg. Na de 0-2 leek NEC sowieso wat gas terug te nemen, wat gezien de drukke week ook niet verwonderlijk was. De overwinning was binnen.

De ploeg van Lijnders speelt vrijdag weer een uitwedstrijd. Dan maken de Nijmegenaren de verre reis naar Leeuwarden, naar SC Cambuur. Een week later komt De Graafschap op bezoek in De Goffert.

Wedstrijdverloop
24′ 0-1: Kadioglu.
54′ 0-2: Verdonk.

Opstelling NEC: Delle; Joppen, Sturing, Golla, Verdonk; Dijkstra, Kadioglu (80′ Jansen), Breinburg; Langil (85′ Schuurman), Achahbar, Groeneveld.

Opstelling Jong FC Utrecht: Nijhuis; Troupée, Van der Velden, Peijnenburg, Van der Meer; Kali, Velanas, David; Ould-Chikh (83′ Mallahi), Sow (76′ Venema), Joosten (69′ Hilterman).

Foto: Orange Pictures