NEC heeft vrijdag optimaal geprofiteerd in de Jupiler League. De Nijmegenaren wonnen met 1-3 van De Graafschap en zagen achtervolgers Fortuna Sittard en Telstar verliezen. Beide ploegen staan nu al zeven punten achter op NEC.

Bekijk hier de samenvatting van De Graafschap – NEC.

De Graafschap-uit zou een zware kluif worden, maar NEC kende een uitstekende start op De Vijverberg. Arnaut Groeneveld, die net als Wojciech Golla terugkeerde in de basis na een blessure, zette de Nijmegenaren al na tien minuten op voorsprong. De thuisploeg startte fel, maar had geen antwoord op de actie van de vleugelspeler. Mart Dijkstra lanceerde Groeneveld met een geweldige steekpass. Rechtsback Myenty Abena gleed weg en bleef geblesseerd achter, maar Groeneveld speelde door en rondde met rechts af en de verre hoek: 0-1.

Het Doetinchems enthousiasme van de eerste tien minuten was na de openingstreffer een stuk minder. De Graafschap kreeg via onder anderen Sjoerd Ars en Daryl van Mieghem wel kansjes, maar echt overtuigend was de formatie van trainer Henk de Jong in die fase nog niet. Aan de andere kant creëerde NEC ook niet veel, maar had wel het voordeel dat het 0-1 stond. Ars kreeg later in de eerste helft nog goede mogelijkheden. Zijn afronding liet te wensen over. Aan de andere kant stuitten Groeneveld en Dijkstra vlak voor rust nog op Bednarek.

In de tweede helft begonnen beide teams aanvallend, wat direct kansen over en weer opleverde. NEC kreeg mogelijkheden via Mohamed Rayhi en Gregor Breinburg, terwijl Ars aan de andere kant de bal net naast werkte. Toch kwam De Graafschap na 52 minuten op gelijke hoogte. Delle bokste een voorzet weg, maar daardoor belandde de bal in de voeten van Van Mieghem, die eenvoudig raak schoot. Zo kon NEC weer opnieuw beginnen aan de jacht op de voorsprong.

Rayhi was al snel dicht bij de 1-2, maar vond Bednarek op zijn pad. Braken kreeg de vrijheid om richting het strafschopgebied te wandelen en legde af op de vleugelspeler. Rayhi kapte naar zijn rechtervoet en schoot, maar de Poolse doelman plukte het schot uit de hoek. Later was het toch raak via Braken. Bednarek moest ingrijpen toen Ars uit een vrije trap van Kadioglu richting zijn eigen doel kopte. Braken stond paraat om de afvallende bal binnen te schieten: 1-2.

Vlak na de tweede Nijmeegse treffer verliet Ars – die de meeste inzet toonde aan Doetinchemse zijde, maar ook de meeste kansen miste – het veld. De thuisploeg zette aan met invaller Anthony van den Hurk in de punt van de aanval. Via hem, Youssef El Jebli en Fabian Serrarens deelde De Graafschap speldenprikjes uit. Dat NEC de kansen wél afmaakte, bewees Golla. Uit een corner werd de Poolse verdediger volledig vrijgelaten bij de tweede paal. Hij nam de bal aan en schoot enigszins gelukkig, via Bednarek, raak: 1-3. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.

Volgende week wacht NEC opnieuw een belangrijke wedstrijd: Jong Ajax komt op bezoek in het Goffertstadion. Het duel begint zoals gebruikelijk om 20:00 uur.

Wedstrijdverloop:
10′ 0-1: Groeneveld.
53′ 1-1: Van Mieghem.
65′ 1-2: Braken.
82′ 1-3: Golla.

Opstelling NEC: Delle; Joppen, Golla, Van de Pavert, Verdonk; Dijkstra, Kadioglu, Breinburg; Rayhi, Braken, Groeneveld.

Opstelling De Graafschap: Bednarek; Abena (12′ Straalman); Sven Nieuwpoort, Lars Nieuwspoort, Driver (84′ Receveur); Diemers, El Jebli, Tutuarima; Van Mieghem, Ars (66′ Van den Hurk), Serrarens.