NEC heeft in de Gelredome tegen Vitesse geen overwinning kunnen afdwingen. Na een krachteloze eerste helft en een spannende tweede helft zorgde Van Wolfswinkel via een strafschop voor een Arnhemse overwinning op de Nijmegenaren. De eindstand van de Gelderse derby werd 2-1.

Voorafgaand aan de veelbesproken burenruzie tussen Nijmegen en Arnhem werd door de Arnhemse supporters de toon gezet. Bij de aankomst van de spelersbus werden de Nijmegenaren ontvangen met de gebruikelijke spreekkoren. Trainer Hyballa werd uitgemaakt voor ‘Schweinhund’. Het kon de Duitser niet deren. Hij stelde een sterk verdedigend NEC op in het Gelredome. Twee jonge spelers vielen op in de selectie van Hyballa. De 19-jarige jeugdspeler Frank Sturing mocht tegen de Arnhemmers zijn debuut maken. Ook Arnaut Groeneveld stond weer in de basis van NEC.

Het eerste kwartier was in het voordeel van Vitesse, waarbij beide ploegen de grenzen van scheidsrechter Gözübüyük probeerden op te zoeken. NEC was vooral erg druk met verdedigen en had met name moeite met Kevin Diks, die constant vrij stond. Breinburg moest dan ook in de 28ste minuut geel ontvangen om de Arnhemse aanvaller uit te schakelen. Het was overigens diezelfde Breinburg die na FC Utrecht verklaarde zo laat in het seizoen geen onnodige gele kaarten meer te willen pakken, maar dat voornemen was hij zondagmiddag in Arnhem even vergeten.

Toch duurde het tot de 36ste minuut voordat Vitesse de eerste echte kans kan laten noteren. Toen was het wederom Diks die na een misverstand in de Nijmeegse verdediging op het Nijmeegse goal kan schieten, maar naast schiet. Grot, die Diks directe tegenstander was, heeft het de Arnhemse rechtsback geen moment moeilijk gemaakt. 

Scoreverloop
50′ Ricky van Wolfswinkel (Lewis Baker) 1-0
66′ Ferdi Kadioglu (Mohamed Rayhi) 1-1 
84′ Ricky van Wolfswinkel (strafschop) 2-1

Gele kaarten: Breinburg, Golla (NEC), Diks, Büttner, Kruiswijk (Vitesse)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Opstelling Vitesse:
Elpy Room; Kevin Diks, Guram Kashia, Matt Miazga, Arnold Kruiswijk; Marvelous Nakamba, Lewis Baker, Navarone Foor (78′ Alexander Büttner); Milot Rashica, Ricky van Wolfswinkel, Adnane Tighadouini (21′ Nathan, 89′ Kelvin Leerdam).

Opstelling NEC: 
Joris Delle; Michael Heinloth, Frank Sturing (53′ Mohamed Rayhi), Dario Dumic, Wojciech Golla, Lorenzo Burnet; Gregor Breinburg (59′ Ferdi Kadioglu), Julian von Haacke (79′ Ali Messaoud), Janio Bikel; Jay-Roy Grot en Arnaut Groeneveld.

Foto’s: Rob Koppers