Uit een internationaal onderzoek van Follow the Money blijkt dat er 28 voetbalclubs in de EU zijn die mogelijk tijdens zaken met Russische clubs sancties tegen Rusland hebben overtreden. Ook NEC wordt in dat onderzoek genoemd. De club meldt in een reactie dat er grondig onderzoek is gedaan voorafgaand aan het tekenmoment en dat daar geen bezwaren gevonden werden.

De Nijmeegse club deed zaken met  FK Pari Nizjni Novgorod, waar Lars Olden Larsen onder contract stond. De Noor speelde zijn wedstrijden weliswaar in Zweden, maar stond onder contract bij de Russische club. NEC heeft een transfersom betaald voor de buitenspeler, maar heeft daarbij grote risico’s genomen door transfergeld vast te houden, meldt het onderzoek. Dat geld was bedoeld voor de Russische club, maar in de sanctieregels staat dat dat niet voor meer dan 100.000 euro mag zijn.

Reactie club

In een reactie meldt NEC dat het naar eer en geweten heeft gehandeld. “Voorafgaand aan het tekenmoment is gecheckt of de naam van de persoon die namens Novgorod ondertekende op enige sanctielijst voorkwam. Dat was niet het geval. Evenmin als Novgorod zelf. De verantwoordelijken van NEC hebben hierop gestaan, aangezien we geen enkele band willen hebben die vreemd of verkeerd zou zijn”, meldt een woordvoerder van de club.

“Hierna heeft de Juridische afdeling van het Ministerie van Economische Zaken advies afgegeven (via de Rijksdienst van Ondernemend Nederland en het Sanctieloket Rusland). Zij stellen dat het aan NEC is om te toetsen aan de geldende sancties en zich daaraan te houden, waarbij zij advies geven om gedegen onderzoek uit te voeren naar de eigendoms– en zeggenschapsstructuur van de club en onder andere moeten nagaan of er sancties gelden tegen de aandeelhouders. Vooropgesteld, er is dus nog geen betaling verricht aan Novgorod.”

Volgens de club zijn er ook geen Russische belanghartigen of zaakwaarnemers betrokken bij de deal. Ook meldt de club dat er voorafgaand aan het tekenmoment meerdere onderzoeken zijn uitgevoerd om zeker te zijn dat er geen regels gebroken zouden worden. Dat was volgens de club niet het geval.

Foto: Orange Pictures