Het is NEC gelukt! Voor het eerst dit seizoen wisten de Nijmegenaren een Eredivisieduel thuis winnend af te sluiten. Tegen RKC werd er ruim gewonnen (6-1). Mede door een vroege rode kaart kon NEC een 0-1 achterstand ombuigen. Door deze overwinning en de zes goals, haalt NEC RKC in en sluit het de eerste seizoenshelft af in het linkerrijtje.

Opnieuw was het Goffertstadion volledig uitverkocht. NEC wilde hun supporters weer eens een overwinning bezorgen. De Nijmegenaren wonnen nog geen Eredivisiewedstrijd in eigen huis dit seizoen. Een overwinning zou een mooie afsluiting betekenen van het jaar. Maar daarvoor moesten de Nijmegenaren eerst nog langs RKC. De ploeg van Joseph Oosting draait boven verwachting goed mee in de Eredivisie. Opvallend aan de opstelling van RKC was het ontbreken van doelman Etienne Vaessen. Het was een hectische week voor NEC, maar vooral voor doelman Jasper Cillessen. Hij kreeg het nieuws dat hij niet bij de WK-selectie van het Nederlands elftal zat. Voor Nijmegen blijft hij de nummer 1, en dat was duidelijk te horen. De Groesbeker werd luidkeels toegezongen.

Toch kreeg NEC al snel een bittere pil om te verwerken. Ibrahim Cissoko, die zijn tweede basisplaats op rij had, vloerde Julian Lelieveld. De bal ging op de stip. Dario van den Buijs schoot de pingel dwars door het midden en liet Cillessen kansloos. Het was een levendig begin. Een opstootje tussen Souffian El Karouani en Iliass Bel Hassani leverde een rode kaart op voor de RKC’er. Hij gaf een kopstoot aan de linksback en mocht dus vertrekken.

Door de rode kaart zakte RKC verder in. De Brabanders opereerden vanuit een 5-3-1 systeem met Florian Jozefzoon als voorste man. NEC had moeite om door het blok van vijf heen te spelen. Opnieuw creëerden de Nijmegenaren weinig uit open spel. Toch kon NEC wel een doelpunt noteren. Tannane wilde een voorzet geven, maar die werd geblokt door Juriën Gaari. Het bleek dankzij kijken van de VAR dat de RKC’er dit deed met de hand en dus mocht de bal op de stip. Nany Dimata faalde niet en maakte zo zijn tweede goal in het shirt van NEC. Door de goal kreeg NEC meer vertrouwen. Kansen waren er voor Tannane en Dimata, maar de voorsprong bleef uit.

NEC domineert tegen tiental RKC

NEC begon sterk aan de tweede helft. De Nijmegenaren waren dominant tegen het tiental van RKC. Kansen voor Magnus Mattsson en Philippe Sandler leverden nog geen tweede goal op. Souffian El Karouani besloot een afvallende bal vanaf twintig meter eens op doel te volleyen. Hij liet daarmee doelman Joel Pereira kansloos: 2-1. Daarna moest RKC weer komen. De Waalwijkers kwamen er een aantal keer gevaarlijk uit via de counter. Daardoor leken ze ook op gelijk hoogte te komen. Al snel ging echter de vlag omhoog van de grensrechter dat het buitenspel was.

Even later had RKC opnieuw een grote kans. Vanaf een meter of zes schoot een RKC’er hard op doel, maar een wereldredding van Cillessen voorkwam een doelpunt. Na die kansen was het weer NEC dat de overhand nam. Een blunder van doelman Pereira zorgde ervoor dat Magnus Mattsson voor een leeg doel de 3-1 kon binnenkoppen. Na deze goal was NEC los. Vier minuten later was het namelijk opnieuw raak. Invaller Pedro Marques pikte ook zijn doelpuntje mee. Door deze goal stond NEC virtueel in het linkerrijtje. RKC was gebroken en wist dat het zonder punten terug naar huis zou gaan. NEC zette nog wel druk en dat leverde zelfs een vijfde goal op. Elayis Tavsan passeerde de hele verdediging van RKC en maakte er zo 5-1 van. Als dat nog niet genoeg was, maakte Marques er ook nog 6-1 van.

Voor NEC is het nu winterstop. De Nijmegenaren bezitten dankzij deze overwinning de negende plek, net in het linkerrijtje dus. De eerstvolgende wedstrijd is pas op 8 januari tegen Ajax. Daarvoor hebben de Nijmegenaren eerst een trainingskamp in Spanje.

In het kort

Wedstrijdverloop:
4′ 0-1 Dario van den Buijs
38′ 1-1 Nany Dimata
50′ 2-1 El Karouani
73′ 3-1 Mattsson
76′ 4-1 Marques
88′ 5-1 Tavsan
92′ 6-1 Marques

Kaarten: Rood: Bel Hassani (RKC) Geel: El Karouani (NEC) Gaari (RKC)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Sandler (76′ Kramer), El Karouani (66′ Verdonk); Proper, Tannane, Schöne; Mattsson (83′ Bruijn), Dimata (76′ Marques), Cissoko (66′ Tavsan).

Opstelling RKC: Pereira; Lelieveld, Gaari, Adewoye, Van den Buijs (66′ Bakari), Lutonda; Oukili (66′ Bakkali), Anita, Clement (76′ Vroegh); Jozefzoon (46′ Kuijpers), Bel Hassani.

Scheidsrechter: Martin Pérez

Aantal toeschouwers: 12.500

Foto’s: Rob Koppers