Nu de start van de Eerste Divisie nabij is, wordt het tijd de concurrenten van NEC onder de loep te nemen. De komende dagen zetten wij ze voor jou op een rijtje. Om te beginnen met Roda JC, dat dit jaar voor de tweede keer in de clubhistorie is gedegradeerd uit de Eredivisie. Door verlies tegen Almere City in de halve finale van de play-offs zijn zij dit seizoen wel één van kanshebbers voor promotie.

Financiën
Ondanks deze ambitie heeft Roda zich nog niet echt geroerd in de transfermarkt. Door de degradatie is het spelersbudget ongeveer gehalveerd en wordt het dus moeilijker opereren op de transfermarkt. Op de achtergrond speelde er ook nog andere dingen mee. Halverwege juni kwam er een einde aan de gerechtelijke procedure tussen Roda en geldschieter Aleksei Korotaev. Deze werd aangespannen door Roda omdat ze nog geld kregen van Korotaev. Maar wegens het uitgeschrijven van een ongedekte cheque door de miljonair werd het geld bevroren. Inmiddels is het geld vrijgegeven en heeft Korotaev 20% van de aandelen in Roda JC overgenomen van FS United.

Het komend seizoen wordt er door een ondernemerscollectief hard doorgewerkt om de financiële situatie van Roda verder te verbeteren en het voortouw genomen bij de uitvoering van bezuinigingsplannen. Eind juni maakte de club bekend dat het geen andere keus had dan het inkrimpen van het personeelsbestand om uitgaven te drukken. Vanaf 1 juli bekleedt Harm van Veldhoven zowel de functie van Technisch Directeur als ad interim Algemeen Directeur. Dit geeft Roda de tijd op zoek te gaan naar een AD die voldoet aan het gewenste profiel.

Transfers
Roda trok tot nu toe vier spelers aan. Centrale verdediger Richard Jensen komt over van concurrent FC Twente. Niels Verburgh speelt volgend seizoen ook in Kerkrade. De 20-jarige centrale verdediger komt transfervrij over van Club Brugge. Tom Muyters, die in 2015 nog uitkwam voor Excelsior, is ook toegevoegd aan de selectie. Ba-Muaka Simakala tekende begin augustus een contract tot 2020. De schaduwspits komt over van Borussia Mönchengladbach. Verder zijn er vier jeugdspelers doorgeschoven naar de eerste selectie.

De inkomende transfers staan in schril contrast met de uitgaande transfers. Door de degradatie moest er een mes door de salarisuitgaven van de club. Dit betekende voor Adil Auassar (Sparta) het einde bij Roda. Andere sterkhouders zoals Christian Kum (VVV-Venlo), Mikhail Rosheuvel (NAC Breda) en Dani Schahin (Pyramids FC) zien we volgend jaar niet meer terug bij de club uit Kerkrade. Daarnaast keren Hidde Jurjus, Simon Gustafson en Donis Avdijaj door aflopende huurcontracten terug naar hun werkgever.

Van routinier Ard van Peppen is het nog niet duidelijk waar hij volgend seizoen op het gras staat. Zijn contract bij Roda is inmiddels afgelopen. Nathan Rutjes heeft onlangs een punt gezet achter zijn voetbalcarrière. Hij is vanaf komend seizoen assistent-trainer van Roda onder 17 en zal zich daarnaast bezighouden met maatschappelijke werkzaamheden.

Voorbereiding
Roda speelde meerdere wedstrijden ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Onder andere tegen Alemannia Aachen (w), FC Eindhoven (w), Darmstadt (v) en FC Den Bosch (w). Ondanks het gebrek aan aanwinsten loopt het team vrij soepel, mede door de vaak trefzekere spits Mario Engels. Roda lijkt zijn vaste doelman gevonden te hebben in Tom Muyters en ook Verburgh wordt vaak opgenomen in de selectie.

Vermoedelijke opstelling: Muyters; Dijkhuizen, Werker, Verburgh, Jensen; Paulissen, Milts, Van Velzen; Simakala, Remans, Engels. De eerste confrontatie met Roda JC is op zaterdag 8 september. Dan speelt NEC uit in Kerkrade.

Foto: Rob Koppers