Nu de start van de Eerste Divisie nabij is, wordt het tijd de concurrenten van NEC onder de loep te nemen. In de vijfde en tevens laatste editie bekijken we de club waar NEC de laatste veertien maanden graag winkelt: Almere City FC.

Afgelopen seizoen verbaasde Almere City FC vriend en vijand door tot het laatste moment mee te spelen om promotie. In de play-offs werd eerst eenvoudig afgerekend met MVV, waarna in de tweede ronde Eredivisionist Roda JC niet in staat bleek om de frivool spelende ploeg van Jack de Gier te stoppen. In de laatste ronde was De Graafschap, met een ontketende Fabian Serrarens, te sterk. Wellicht viel de negende plaats enigszins tegen, maar het aantrekkelijke en aanvallende spel wist de liefhebbers van de Jupiler League zeker te bekoren.

Jarenlang was het zoeken voor de club uit de jongste stad van Nederland naar een eigen identiteit. Inmiddels weten ‘de zwarte schapen’ elk jaar hun begroting iets te verhogen en wordt er geïnvesteerd in structuur en management. Afgelopen jaar verraste voormalig Ajax- en KNVB-bestuurder Arie van Eijden zelfs de bevlogen trainer Robert Maaskant achter het bureau te krijgen. De voormalig kroonprins van het trainersgilde vervult nu de rol van technisch directeur in Flevoland.

Net als veel clubs probeert Almere City FC financieel grotere stappen te maken door het ontwikkelen van jonge talenten en deze met winst te verkopen. Helaas betekent dat ook dat elk jaar de smaakmakers vertrekken. NEC wist Josef Kvida en Tom Overtoom mee te lokken met trainer Jack de Gier. In een eerder stadium werd Sven Braken ook weggehaald uit het Yanmar Stadion. Daarnaast verloor Almere met Arsenio Valpoort en Silvester van der Water spelers die continu beslissend waren met goals en assists.

Toch staat er nu weer een degelijke selectie. NEC-jeugdexponenten Joshua Smits en Youri Loen (vorig jaar nog basisspeler bij promovendus Emmen) maken aanspraak op een basisplaats. Een mix van jonge talenten (Edward Francis, Faris Hammouti en Anass Ahannach) aangevuld met ervaren krachten die bekend zijn met het tweede Nederlandse niveau als Niek Vossebelt, Ricardo Kip en Jergé Hoefdraad moet voor zorgen voor weer een succesvol seizoen in de Eerste Divisie.

Om tactisch het verschil te maken en jonge spelers een platform te bieden zich te ontwikkelen is Michele Santoni aangetrokken. Voor de geboren Italiaan met een Nederlandse moeder is Almere zijn eerste club als hoofdtrainer. Hiervoor was hij onder meer video-analist bij Ajax en Internazionale en bij verschillende Serie A-club actief als assistent-trainer. Almere City FC durft te innoveren en is ook komend seizoen weer een outsider voor de strijd om promotie.

Almere City FC opent de jacht op een nieuwe kans op een Eredivisie-debuut met een uitwedstrijd tegen Jong AZ. In de voorbereiding wist alleen SC Cambuur de ploeg van Santoni te verslaan. NEC is 5 oktober te gast in Almere, op 22 februari verwelkomt Jack de Gier zijn oude ploeg in de Goffert.

Vermoedelijke opstelling: Kramer; Van Vlerken, Hammouti, Mirani, Seck; Receveur, Kip, Vossebelt; Hoefdraad, Soleri, Loen.