NEC is sinds vrijdag koploper van de Jupiler League. De Nijmeegse ploeg won van SC Cambuur dankzij twee treffers van Mohamed Rayhi en één van Steeven Langil: 3-1. Nummer één Jong Ajax ging hard onderuit tegen De Graafschap (0-5).

NEC trad zoals verwacht aan met Langil als vervanger van de geblesseerde Arnaut Groeneveld en begon aan een veelbelovende eerste helft. Beide ploegen startten fel, zetten hoog druk en kregen enkele kleine mogelijkheden. Toch was een groot deel van het publiek bij rust teleurgesteld, want na een sterke openingsfase kakte het duel in. NEC was slordig en ook bij Cambuur ging zeker niet alles goed.

De Friezen creëerden weinig, terwijl ze daar enkele keren wel de kans toe hadden. Maar iedere keer als Cambuur een aanval opzette en zag dat het doel van Joris Delle onder vuur kon worden genomen, deden ze dat ook meteen, zonder succes. NEC kreeg betere kansen via onder anderen Sven Braken, die zijn kopbal gestopt zag worden door doelman Erik Cummins na een voorzet van Langil. Eerder tikte de spits al binnen na een schot van Rayhi, maar toen stond hij meters buitenspel. De brilstand bij rust was geen verrassing, gezien het geringe aantal uitgespeelde kansen.

In de wetenschap dat Jong Ajax bij rust met 0-1 achter stond tegen De Graafschap moest NEC winnen om de koppositie te grijpen, maar na 48 minuten was het Cambuur dat de leiding nam. Een steekpass van Bryan Smeets leek een gemakkelijke prooi voor Guus Joppen. De rechtsback beging echter een enorme dekkingsfout, waardoor zijn directe tegenstander Kevin van Kippersluis in één keer binnenschoot: 0-1.

De gelijkmaker volgde dertien minuten later. NEC had tot dan nog geen grote kansen gehad, maar via Rayhi kwam wel de 1-1 op het scorebord. De aanvaller zorgde in de eerste helft al voor veel dreiging en schoot in de 61e minuut raak nadat een voorzet vanaf links van Langil voor zijn voeten kwam. Toch speelde NEC nog niet goed. De bal werd te vaak ingeleverd en ook na de gelijkmaker was Cambuur gevaarlijk. Bij Jong Ajax stond het ondertussen al 0-4.

De spelers van NEC zullen die tussenstand ook hebben gezien, maar bleven het moeilijk hebben tegen de Friezen. Toch zongen de NEC-fans een paar minuten na de 1-1 al ‘wij staan bovenaan’, want Rayhi zorgde met een sublieme treffer voor de Nijmeegse voorsprong. Gregor Breinburg veroverde de bal en gaf af op Kadioglu. De middenvelder lanceerde Rayhi, die de uitkomende Cummins te slim af was met een magistraal lobje: 2-1.