NEC heeft de koppositie in de Jupiler League heroverd. De ploeg van Pepijn Lijnders maakte geen fout tegen FC Volendam (3-0), terwijl Jong Ajax punten verspeelde tegen Go Ahead Eagles (0-2).
De Nijmegenaren staken keeperstrainer Wilfried Brookhuis voor de wedstrijd een hart onder de riem. Zij betraden het veld met witte shirts waarop ‘Sterkte Brook’ stond opgedrukt. Ook sfeervak 080 had zijn bijdrage in de steunbetuiging; een spandoek met ‘Beterschap Brookhuis’ werd kort voor de aftrap gehesen. Een mooi gebaar. In de eerste helft van het duel tegen de beste ploeg van 2018 kwam NEC fris voor de dag. Er werd voetbal gespeeld dat we in Nijmegen graag zien dit seizoen. Hoog druk zetten, terwijl er in balbezit constant geloerd werd op kansen. Zelfs vanuit de inworpen van Guus Joppen, waar Kadioglu al binnen twee minuten gebruik van maakte; zijn inzet belandde over het doel.
NEC gaf weinig weg. Het spel werd gespeeld op de helft van Volendam. De ‘rood-groen-zwarten’ werden vooral gevaarlijk via pijlsnelle acties en messcherpe voorzetten van Arnaut Groeneveld, die deze week voor het eerst bij de voorselectie van Jong Oranje zat. Hij was duidelijk in zijn sas, want na vijfentwintig minuten kreeg hij een geniale ingeving. Terwijl doelman Verhulst zijn verdedigers op de goede plek zette, krulde Groeneveld de bal heerlijk over de sluitpost: 1-0. Het Goffertstadion ontplofte. De ploeg van Pepijn Lijnders creëerde kans op kans en kort voor rust werden zij daarvoor beloond. Calvin Verdonk prikte zijn eerste treffer voor NEC binnen op een voorzet van Kadioglu.
De pauzethee zal goed gesmaakt hebben, want stof om over te ‘nuilen’ was er nauwelijks. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd de stijgende lijn in het spel van NEC steeds duidelijker. Een-tweetjes, hakjes en subtiele steekpasses illustreerde het teruggekeerde vertrouwen; er kon bij vlagen weer eens gesmuld worden. Na het zoveelste dode spelmoment van Groeneveld, was het opnieuw raak: Joppen kopte de perfect aangesneden vrije trap in de verre hoek binnen (3-0) en de thuisploeg zat op rozen.
Na 65 minuten kwam het Nijmeegse sfeervak met een interessante boodschap. Het ‘wij staan bovenaan’ werd uit volle borst gezongen en de avond kon eigenlijk niet meer stuk. NEC heeft nu één punt meer dan Jong Ajax en staat bovenaan in de Jupiler League. Maandag gaan de Nijmegenaren op bezoek bij Jong FC Utrecht.
Opstelling NEC: Delle; Joppen, Sturing, Golla (’78 Van de Pavert), Verdonk; Dijkstra (’69 Bikel), Breinburg, Kadioglu; Langil (’72 Schuurman), Achahbar, Groeneveld.
Opstelling FC Volendam: Verhulst; Evers, Schilder, Klinkenberg, Smal; Vlak, Veerman (’64 Plat), Visser; Doodeman (’71 Tol), Stroo, Antwi (’69 Luis Pedro).
Scoreverloop:
’26 1-0: Groeneveld
’45 2-0: Verdonk
’56 3-0: Joppen

Foto: Rob Koppers