Op bezoek bij Telstar in Velsen-Zuid heeft NEC vrijdagavond een vrij eenvoudige overwinning weten te pakken. Het werd 0-3 door een doelpunt van Jonathan Okita en twee doelpunten van Sven Braken.

NEC had wat goed te maken na de pijnlijke nederlaag van vorige week in eigen huis tegen FC Eindhoven. Nu gingen de Nijmegenaren op bezoek bij de nummer dertien van de Keuken Kampioen Divisie: Telstar. Jack de Gier moest noodgedwongen enkele andere spelers inpassen in de basiself. Rens van Eijden en Mathias Bossaerts waren niet fit genoeg voor een plek in de wedstrijdselectie en werden vervangen door Robin Buwalda en Josef Kvída. Joey van den Berg keerde na een blessure weer terug op de bank. Ole Romeny kreeg de voorkeur boven Brahim Darri.

De wedstrijd begon goed aan de kant van NEC. Al in de vijfde minuut kwam NEC op voorsprong door een doelpunt van Jonathan Okita, die met een bekeken schot vanaf de rand van de zestien doelman Houwen passeerde. Een corner voor Telstar resulteerde uiteindelijk in een vrije trap voor NEC na een duwfout.

Halverwege de eerste helft was het NEC dat de wedstrijd onder controle had en terecht met 0-1 voor stond. Romeny passeerde Telstar-back Lopes Cabral met een heerlijke schaar, maar zag zijn voorzet geblokt worden. Achahbar probeerde het vanaf ongeveer 20 meter, echter werd zijn schot getoucheerd en was het opnieuw een corner voor NEC. Hierbij raakte de doelman van Telstar een eigen speler. Na een behandeling kon Van Huizen weer verder spelen.

Na ruim een half uur spelen leek Romeny de bal voor het intikken de hebben, maar hij wilde de bal voorgeven waardoor Telstar kon ontsnappen. Kort daarna was het opnieuw gevaarlijk voor het doel van Telstar, na een vrije trap van Overtoom. Buwalda liep tegen de bal aan, maar doelman Houwen had de bal klemvast. Romeny, die een goede wedstrijd speelde, kopte ruim over na een voorzet van Okita. NEC kreeg genoeg kansen om op een 0-2 voorsprong te komen. Zo voorkwam Sno vlak voor rust namens Telstar dan Okita kon binnentikken na een lage voorzet van Braken. In de extra tijd van de eerste helft viel de bal goed voor Braken en schoot hij vanuit een onmogelijke hoek op doel, maar Houwen kon de bal met zijn voet nog keren.

In de tweede helft tekende Romeny al snel voor de eerste doelpoging, maar hij stuitte op Houwen. Maar snel daarna ontsnapte NEC, op aangeven van Ondaan schoot Sno de bal op de paal nadat Van Duin knap zijn hand tegen zijn inzet aankreeg. De tweede helft ging furieus van start, Dijkstra probeerde het met een schot van achttien meter.

NEC had het lastiger, Telstar kwam een stuk agressiever uit de kleedkamer. De thuisploeg kreeg een vrije trap op een mooie plek. Kvída ontving een gele kaart, omdat hij hands maakte. Ook Achahbar kreeg een gele kaart vanwege klagen. In de 72e minuut kreeg NEC een penalty, nadat Van Heertum de bal niet onder controle kreeg en daarna Romeny haakte. De penalty werd benut door Braken: 0-2. Enkele minuten was het opnieuw Braken die tekende voor de 0-3, hij maakte zijn achtste goal van het seizoen uit een voorzet van Joppen. Zo leek NEC alsnog vrij eenvoudig te gaan winnen in Velsen-Zuid.

In de slotfase was daar ook nog bijna de 0-4 na een prachtige actie van Romeny. De aanvaller dolde vier verdedigers en bereikte Overtoom, die vervolgens Romeny inspeelde. Zijn inzet mistte echter kracht. In de 90e minuut schoot Joppen de bal vanaf vijf meter voor een open doel over. Een gemiste kans voor de 0-4.

Zo boekt NEC weer eens een overwinning en doorbreekt het de negatieve spiraal. Volgende week komt TOP Oss op bezoek in de Goffert.

Wedstrijdverloop:
‘5 Okita 0-1
’36 Najah (geel)
’56 Ondaan (geel)
’57 Okita (geel)
’59 Kvída (geel)
’60 Achahbar (geel)
’62 Van Huizen (geel)
’72 Braken 0-2
’75 Dijkstra (geel)
’78 Braken 0-3

Scheidsrechter: Stan Teuben

Opstelling NEC: Van Duin; Joppen, Buwalda, Kvída, Labylle; Dijkstra (’86 Sturing), Achahbar (’65 Van den Berg), Overtoom; Okita, Braken, Romeny.

Opstelling Telstar:
Houwen; Lopes Cabral, Van Huizen, Brito, Van Heertum (’77 Seager); Mertens (’46 Springer), Scott, Najah (’60 Lynen); Sno, Ondaan, Najah.

Foto: Orange Pictures