NEC heeft zich in de oefenwedstrijd tegen Kayserispor van zijn beste kant laten zien. De ploeg van trainer Jack de Gier won dinsdagavond van de Turkse subtopper: 2-1. Anass Achahbar en Tom Overtoom (penalty) waren trefzeker.

Het oefenduel tegen Kayserispor zou de eerste echte test worden voor NEC. Een degelijke tegenstander uit de hoogste competitie van Turkije. Hoewel meerdere spelers, waaronder Gino Coutinho en Randy Wolters, bij NEC niet mee deden vanwege blessures en pijntjes. Ook zonder de beste elf spelers begonnen de Nijmegenaren sterk aan het duel. Nadat Tom Overtoom na vier minuten over een pass van Mart Dijkstra stapte, zorgde Ole Romeny voor het eerste wapenfeit van de wedstrijd. De Turkse sluitpost redde de bal ternauwernood uit de onderhoek.

Doordat de Nijmegenaren fel begonnen met jagen, lag het tempo in de eerste fase van de wedstrijd hoog. Nog binnen tien minuten leverde dat de eerste kans op voor de Turkse bezoekers, maar spits Artem Kravets stuitte op goalie Marco van Duin. Na het eerste kwartier werd het rustiger. Ongetwijfeld zullen de tropische temperaturen daarin een rol hebben gehad.

Vernieuwd team
De bezoekers startten de tweede helft met een bijna compleet nieuw team. De reservespelers waren klaarblijkelijk nog niet goed warmgedraaid, want binnen tien minuten had de thuisploeg een voorsprong van 2-0 te pakken. Achahbar speelde de verdediging van Kayserispor met twee sleepbewegingen volledig dol, waarna de spits beheerst binnenschoot. Nog geen drie minuten later verdubbelde Tom Overtoom de marge via een penalty.

Net als in de eerste helft verzwakten beide ploegen vrij snel. Na de goals van NEC leek de wedstrijd gespeeld. Toch konden de Turken in de slotfase wat terugdoen. Na een goede loopactie van Umut Bulut, bereikte hij met zijn voorzet collega-aanvaller Asamoay Gyan. De Ghanees international kopte zijn ploeg terug in de wedstrijd: 2-1.

Wedstrijdverloop:
’51 1-0 Anass Achahbar
’54 2-0 Tom Overtoom
’74 2-1 Asamoah Gyan

Opstelling NEC: Van Duin; Joppen (’62 Van Rooij), Sturing (’62 Buwalda), Kvida, Hoogveld; Dijkstra (’62 Smulder), Overtoom (’62 Jansen), Duijvesteijn; Romeny, Achahbar (’62 Van Zundert), Theunissen (’62 Oratmangoen).

Beginopstelling Kayserispor: Yildirim; Berber, Kana-Biyik, Aytac, Gülen; Toledo, Öztürk, Boldrin; Türüc, Kravets, Varela.

Foto: Rob Koppers