NEC heeft zondag de eerste drie punten van 2013 binnengehaald. In de eigen Goffert was het met 2-1 te sterk voor FC Groningen. Al vroeg in de wedstrijd opende Rens van Eijden de score voor NEC met een rake kopbal. Ruim twintig minuten na rust bracht Burnet de stand in evenwicht. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd tekende Sören Rieks met een raak schot aan voor de eindstand van 2-1.
Een week eerder startte NEC het kalenderjaar 2013 met een teleurstellende nederlaag in Limburg. Roda JC was met 2-0 te sterk, maar NEC deed niet veel onder voor de Limburgers. Er was echter één verschil tussen de twee ploegen: Roda creërde kansen én maakte ze af, NEC daarentegen kwam maar weinig voor het doel van keeper Kurto. FC Groningen verloor in de vorige speelronde in een koude Euroborg met 2-0 van FC Utrecht. Het inmiddels morrende Groningse publiek kan wel een zege gebruiken, maar dat geldt ook voor het publiek in Nijmegen. Voor veel spektakel zorgden de thuiswedstrijden in het Goffertstadion nog niet.
NEC begon de wedstrijd vrij dreigend en hield de bal goed in de ploeg. Met soepele combinaties werden de spelers van Groningen enkele keren te kijk gezet. Uit een vrije trap van Nick van der Velden kopte verdediger Rens van Eijden al na tien minuten de openingstreffer binnen: 1-0. Een wervelende start voor het matig draaiende NEC. De ploeg van Robert Maaskant had de taak om zich te herpakken. Via een lange pass van Van Dijk richting Andraz Kirm werd het voor het eerst echt gevaarlijk, maar de Pool stuitte op doelman Sinouh, die met een fraaie reflex het schot parreerde. De ploeg uit Nijmegen bleef de boventoon voeren en had het meeste balbezit.
In tegenstelling tot NEC was Groningen vaak slordig in balbezit. De rust in de ploeg moest nog worden gevonden en veel passes werden onderschept door de verdedigers van NEC. Tot veel kansen kwamen de Groningers nog niet. Na ruim een half uur te hebben gespeeld leek de wedstrijd een beetje op slot te zitten. Beide ploegen creëerden een gering aantal kansen. Vlak voor rust werd NEC nog een maal gevaarlijk via een solo van Sören Rieks. Het schot van de Deen eindigde echter in de handen van Groningen-doelman Bizot. De Nijmegenaren hielden de voorsprong intact en beide ploegen gingen rusten bij een 1-0 stand.
Vijf minuten na de theepauze ging NEC door het oog van de naald. Een vrije trap van Kirm werd getoucheerd door Van Dijk, maar ging via de paal naast de goal. Met een gewaagde wissel zette trainer Robert Maaskant van Groningen alles op alles om een goal te scoren. Hij haalde verdediger Kieftenbeld naar de kant en aanvaller Texeira kwam voor hem in de ploeg. Na een voorzet vanaf de rechterflank kopte Genero Zeefuik de bal richting de kruising, maar Khalid Sinouh voorkwam met een katachtige reflex een Groningse goal. Een minuut later viel die goal wel: Een schot van Lorenzo Burnet werd van richting veranderd en belandde zo achter de NEC-goalie. Hiermee was de stand weer in evenwicht: 1-1.
Na de tegengoal leek NEC de draad zichtbaar een beetje kwijt, maar de ploeg herpakte zich zonder kleerscheuren op te lopen. Een vrije trap van afstand door invaller George werd met moeite gekeerd door doelman Bizot. Tien minuten voor tijd kwam NEC opnieuw op voorsprong. Na een fraaie bal van Van der Velden over de verdedigers van Groningen heen, was Sören Rieks in staat de bal in de lange hoek te krijgen: 2-1. Invaller Pavel Cmovs werd direct ter kijk gezet Andraz Kirm, die de bal door de benen van de Tsjech loodste. Het schot van de Pool werd knap gekeerd door Sinouh. Vlak voor tijd werden de kansen voor Groningen op een gelijkmaker nog kleiner gemaakt; Mitchell Schet ontving zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest het veld verlaten. NEC hield in de laatste minuten de Noordelingen in bedwang en won zodoende met 2-1.
Volgende week zondag staat er niet zomaar een wedstrijd op het programma. Uit Arnhem komt aartsrivaal Vitesse op bezoek en dat betekent vaak voor spanning en sensatie in De Goffert. Het duel staat, zoals gebruikelijk, gepland op 12:30 uur. Na de zware nederlaag in de Gelredome eerder dit seizoen (4-1), heeft NEC nog wel een appeltje te schillen met de buren uit Arnhem.
Wedstrijdverloop
10’ 1-0: Van Eijden.
67’ 1-1: Burnet.
80’ 2-1: Rieks.
89’ Rode kaart: Schet.
Opstellingen
NEC: Sinouh; Will (82’ Cmovs), Van Eijden, Breuer, Amieux; Pálsson, Van der Velden (90’ Stutter), Koolwijk; Foor (57’ George), Platje, Rieks.
FC Groningen: Bizot; Burnet, Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld (62’ Texeira)  Lindgren (78’ Ajilore), Kirm; Bacuna, Zeefuik, Schet.