NEC heeft ook van de derde Rotterdamse club op rij niet gewonnen. Tegen Sparta speelde NEC misschien wel de slechtste wedstrijd tot nu toe dit seizoen. Op de vroege zondagmiddag leek NEC nog niet wakker op Het Kasteel en kwam Sparta nooit in gevaar (2-0). Hierdoor mogen eventuele plannen over plek acht in de Eredivisie even de ijskast in.

Bij een gelijkspel zou NEC voor de achtste keer op rij een punt pakken en daarmee het record pakken van meeste gelijke spelen op rij. De formatie van Rogier Meijer kreeg de afgelopen duels het verwijt dat het aanvallend te weinig creëerde en te defensief stond ingesteld. Ook Elayis Tavsan gaf eerder in de week aan “dat er meer risico genomen mocht worden.”

Toch was het niet NEC, maar Sparta dat al vroeg het spel domineerde. De Spartanen zetten vroeg druk en de Nijmegenaren hadden daar geen antwoord op. Uit een onterechte corner kon Dirk Abels de 1-0 voor de Spartanen binnenwerken. De rechtsback stond volledig vrij omdat onder andere Tavsan lucht aan het dekken was. Niet de start waar Meijer op gehoopt had. Je zag de trainer druk coachend en ook onderling leken de spelers de afspraken met elkaar nog een keer na te lopen. Het was duidelijk dat het nog niet lekker liep bij NEC. Veel kleine overtredingen leidden tot opstootjes.

Dat het niet lekker liep, werd wel duidelijk. Lasse Schöne leed dom balverlies op het middenveld. Uiteindelijk belandde de bal bij Jonathan De Guzman die van net buiten de zestien kon uithalen. Het schot leek houdbaar, maar passeerde toch Jasper Cillessen: 2-0. NEC leek het kwijt, gefluit van de meegereisde supporters maakte duidelijk dat ze meer verwachtten van NEC. De zo geprezen verdediging leek in fases zo lek als een mandje. Aanvallend was het echter ook ver ondermaats en dus had Meijer een flinke taak om het in de rust recht te zetten.

Omzettingen maken NEC dominant, maar niet gevaarlijk

De zet die Meijer had bedacht in de rust was om Dirk Proper verder naar voren te laten spelen. Vaak kwam Proper nog voor Tannane uit in aanvallende situaties. Dat leek ook in het begin zijn vruchten af te werpen. Proper zette vroeg druk op het middenveld en verdediging van de Spartanen. Dat leverde zowaar een goed uitgespeelde kans op voor Souffian El Karouani, maar de linksback schoot niet venijnig genoeg. Toch was die omzetting voor Meijer nog niet genoeg. Met de wissel van Pedro Marques voor Magnus Mattsson wisselde Meijer van systeem. Achterin gingen ze meer één op één spelen, waardoor El Karouani meer vrijheid kreeg om op te stomen.

Dat werkte goed. NEC was dominanter, maar door de wissels werd het ook erg druk rondom de zestien van Sparta. NEC had moeite om daar doorheen te voetballen. Voorzetten in de zestien hadden daar wellicht bij geholpen, maar vaak werd in de laatste fase toch de verkeerde keuze gemaakt door NEC. Hierdoor kwam de uitploeg, ondanks het dominante spel, amper tot kansen. Het is niet voor het eerst dat het in de laatste fase misgaat bij de Nijmegenaren.

Het was voor NEC een echte test tegen Sparta, die duidelijk mislukt is. Mochten er nog ideeën zijn over eventuele play-off plekken, kunnen die in ieder geval nu even de ijskast in. De druk op NEC zal toenemen, want aan het begin van het seizoen werden dergelijke uitspraken wel gedaan. Voor NEC kan er even afleiding worden gevonden in de beker aankomende woensdag, wanneer Fortuna op bezoek komt in de Goffert.

Wedstrijdverloop:
7′ 1-0 Abels
29′ 2-0 De Guzman

Geel:
Van Crooij (Sparta)
El Karouani, Tannane, Verdonk (NEC)

Opstelling Sparta Rotterdam: Olij; Abels, Vriends, Auassar, Pinto; De Guzman (81′ Van Mullem), Verschueren, Kitolano; Mijnans (90′ Rekik) , Lauritsen (90′ Engels), Saito (67′ Van Crooij).

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Verdonk, El Karouani (71′ Cissoko); Schöne, Tannane, Proper (71′ Duelund); Tavsan, Dimata, Mattsson (57′ Marques).

Foto: Orange Pictures