Zaterdagmiddag kon NEC zich niet herstellen na de oefennederlaag tegen AZ. In Amsterdam was AFC op sportpark Goed Genoeg was de Tweededivisionist, onder leiding van trainer Ulrich Landvreugd, met 2-1 te sterk in een wedstrijd waarin NEC de hele wedstrijd niet echt een vuist kon maken.
Ten opzichte van vorige week startte Bart van Rooij weer in de basis, wat ten koste ging van Ilias Bronkhorst. Joep van der Sluijs nam de plek in van Soufian El Karouani op de linksback-positie, Thibo Baeten stond zijn plaats af aan Ole Romeny en ook Jordy Bruijn begon aan de aftrap.

Na een kleine vijf minuten leek NEC de score al te openen, maar de inzet van Javier Vet (oud-AFC) verdween naast het doel. Doelman Branderhorst moest enkele minuten later dwingend optreden na een kopbal van AFC, maar moest na 19 minuten alsnog vissen. Een counter van de gastheren werd door Raily Ignacio afgemaakt.
NEC schrok wakker en dacht vier minuten later de gelijkmaker op het scorebord te zetten, maar de stift van Lasse Schöne werd gekeerd door de Amsterdamse keeper. NEC was niet echt in staat het AFC lastig te maken, en tot overmaat van ramp verdubbelden de Amsterdammers na een halfuur de voorsprong. Een voorzet van rechts kon niet worden weggewerkt, waarop Matthijs Jesse de bal in de lange hoek schoof.

Trainer Rogier Meijer wisselde in de rust vijf keer, maar in de beginfase kon NEC niemand bekoren. Ook na drie extra wissels, na een klein kwartier voetballen, lukte NEC niet om door de verdediging van AFC te breken. Een strafschop was nodig om de spanning weer terug te brengen in de wedstrijd. Duelund werd in het strafschopgebied onderuit gehaald, waarna Okita vanaf elf meter niet faalde: 1-2. Tien minuten later leek AFC de wedstrijd in het slot te gooien nadat ook zij een strafschop kregen, maar Branderhorst keerde deze met zijn benen.
In het restant van de wedstrijd was NEC niet in staat om de stand nog gelijk te kunnen trekken wat betekende dat NEC met een 2-1 verliespartij moest terugkeren naar Nijmegen.

NEC neemt het aankomende woensdag op tegen FC Oss in het Frans Heessen-stadion. Aanvang is om 14.30 uur en is te volgen via de livestream van NEC op YouTube en via de kanalen van ForzaNEC.

Opstelling NEC eerste helft
M. Branderhorst; B. Van Rooij, E. Barreto, K. Bukusu, J. Van der Sluijs; J. Vet, L. Schöne, J. Bruijn; E. Tavsan, O. Romeny, M. Mattsson.

Opstelling NEC tweede helft
M. Branderhorst; I. Bronkhorst, E. Barreto (’58, G. Gertsen), J. Vet, S. El Karouani; M. Duelund, L. Schöne (’58, D. Proper), J. Bruijn (’58, J. Van der Sluijs); J, Okita, T. Baeten, M. Mattsson.

Wedstrijdverloop
’19, Raily Ignacio, 1-0
’30, Matthijs Jesse, 2-0
’70, Jonathan Okita, 2-1
’79, AFC mist strafschop

Foto: archiefbeeld Rob Koppers