In een half gevulde Goffert heeft NEC zich woensdagavond verzekerd van de derde ronde van de KNVB beker. In Nijmegen was NEC in een vermakelijke pot met 3-2 te sterk voor Fortuna Sittard. Het was voor NEC pas de eerste thuisoverwinning dit seizoen en voor het eerst sinds november 2021 dat het meer dan éénmaal scoorde in een thuiswedstrijd. De Nijmegenaren hadden geluk dat er geen VAR aanwezig was, aangezien Calvin Verdonk er anders met een 2-2 stand vanaf had gemoeten. Gelukkig voor de thuisploeg mocht de verdediger blijven staan.

Ten opzichte van afgelopen zondag wijzigde trainer Rogier Meijer zijn elftal op drie plekken. Mattijs Branderhorst stond onder de lat en er waren plekken ingeruimd voor Philippe Sandler en Terry Lartey Sanniez. Voor Sandler was het zijn officiële debuut in het Nijmeegse rood-groen-zwart.

NEC begon fel tegen de Limburgers en had veel balbezit, maar zag Cole Bassett na een kleine tien minuten de score openen. Na een scrimmage in het zestienmetergebied van de Nijmegenaren kwam de bal pardoes voor de voeten van de Amerikaan die Fortuna rustig op voorsprong schoot. Nog geen twee minuten later leek Magnus Mattsson de stand weer gelijk te trekken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Iets wat nogal laat binnenkwam bij vervangend stadionspeaker Jochem van Gelder. NEC kwam weer wat beter in de wedstrijd en was meer op de helft van de Limburgers te vinden. Na kansjes van Oussama Tannane, Bart van Rooij en Mikkel Duelund was het na een klein halfuur toch Mattsson die voor de gelijkmaker zorgde. Of het een schot was een voorzet, weet niemand. Feit is dat de bal, met wat behulp van Ximo Navarro achter doelman Yannick van Osch belandde. Direct na het doelpunt verliet debutant Sandler het veld voor Ilias Bronkhorst. Het zou gaan om een geplande wissel wegens een nog niet helemaal fitte Sandler. Ondanks wat aandringen aan Nijmeegse zijde werd er met de gelijke stand de kleedkamers opgezocht.

De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen of NEC kwam op een verdiende voorsprong. Een verwoestende uithaal van de jarige Souffian El Karouani verdween kansloos achter Van Osch. Duelund en Tannane waren dichtbij de derde treffer maar misten beiden scherpte. Oud-NEC’er Rodrigo Guth was verantwoordelijk voor de gelijkmaker die toch wel uit de lucht kwam vallen. Branderhorst was eerst attent op een Limburgse kopbal, maar zag de Braziliaanse verdediger de stand weer gelijktrekken. Verdonk leek even later in te mogen rukken na een overtreding op de doorgebroken Remy Vita. Assistent-scheidsrechter Van de Ven vlagde echter voor buitenspel, tot onvrede bij Fortuna Sittard. Verdonk mocht dus blijven staan waardoor het elf tegen elf bleef.

NEC bleef de overhand houden maar miste wat scherpte en geluk. Pogingen van El Karouani en Tannane troffen geen doel. Pedro Marques wist wél te scoren. Een kwartier voor tijd was de Portugees met een halve omhaal verantwoordelijk voor de tweede voorsprong van NEC. De voorbereiding van Tannane mocht er echter ook zeker wezen. De gasten uit Limburg konden na deze goal geen echte vuist meer maken en ondanks aandringen op de helft van NEC werd elke aanval in de kiem gesmoord. Burak Yilmaz was in extremis nog wel erg dichtbij, maar zijn kopbal verdween over het goal van Branderhorst.

Wedstrijdverloop
’10, 0-1, Cole Bassett
’34, 1-1, Magnus Mattsson
’47, 2-1, Souffian El Karouani
’61, 2-2, Rodrigo Guth
’74, 3-2, Pedro Marques

Geel: Marques (NEC), Ferati (Fortuna Sittard)

Opstelling NEC
Branderhorst; Van Rooij, Lartey Sanniez, Sandler (’35, Bronkhorst), Verdonk, El Karouani; Duelund (’70, Proper), Schöne, Tannane (’83, Tavsan); Mattsson, Marques (’83, Dimata)

Opstelling Fortuna Sittard
Van Osch, Navarro, Cox, Bassett (’73) Seuntjens), Gladon (’83, Embalo), Pinto, Guth, Ferati (’83, Cordoba), Tasci (’55, Yilmaz), Vita, Sourlis (’55, Ozkayup)

Foto: Orange Pictures en Rob Koppers