NEC heeft donderdagavond in een doelpuntrijk bekerduel met 5-3 gewonnen van Roda JC. Vooral de eerste helft was spectaculair met zes doelpunten. Na rust werd het slordig, maar door goals van Rober González en Mees Hoedemakers werd de wedstrijd in het slot gegooid. Daarmee gaan de Nijmegenaren door naar de tweede ronde van de KNVB Beker.

Het duel ging vooraf met een mooie actie vanuit Vak 080. Terwijl de spelers het veld opkwamen, werd daar een prachtig spandoek getoond voor Bas Dost. In de 12e minuut van de wedstrijd ging De Goffert staan voor de spits, die zondag tegen AZ uit het niets naar de grond ging. Later bleek dit te komen door een ontstoken hartspier.

Beide ploegen gingen voortvarend van start. Al na zeven minuten moest Robin Roefs namelijk vissen. Sami Ouaissa stond behoorlijk vrij bij een voorzet vanaf de linkerkant en kon zo binnen knikken. Nog geen twee minuten later gebeurde ongeveer hetzelfde, maar dan aan de andere kant. Elayis Tavsan, die weer eens in de basis begon, kwam door aan de rechterkant en gaf een goede voorzet. González stond helemaal vrij en kopte de bal tegen de touwen voor een snelle gelijkmaker.

Daar bleef het niet bij. Voor het eerste halfuur om was, stond het al 3-1 voor de Nijmegenaren. Eerst kopte Magnus Mattsson van dichtbij binnen na een keurige voorzet van aanvoerder Lasse Schöne. Eén minuut later wilde Bart van Rooij een voorzet afleveren, maar vloog die bal pardoes binnen. De rechtsback, die niet vaak op het scoreformulier staat, scoorde in de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie ook al een wereldgoal tegen Roda. Ondanks dat NEC het betere van het spel had, moest de ploeg van Rogier Meijer vlak voor rust toch de tweede treffer toestaan. Ouaissa kwam als rechtsbuiten naar binnen en krulde de bal mooi in de verre hoek: 3-2. Maar ook daar stopte de scoringsdrift van beide teams niet. Een corner van de Limburgers werd door aanvoerder Matisse Didden tot doelpunt verwerkt.

Tweede helft

Na de rust was het een stuk minder denderend dan daarvoor. Zowel NEC als Roda was slordig en echte aanvallen kwamen dan ook moeilijk op gang. De eerste grote kans van de tweede helft kwam dan ook na een fout. Calvin Verdonk leverde de bal onnodig in en daardoor konden de Limburgers op Roefs af. De jonge doelman kon echter redding brengen waardoor het gelijk bleef. De eerste grote kans voor NEC duurde wat langer, maar in de 75e minuut was het Dirk Proper die de keeper weer een aan het werk zette.

Dat was het startschot voor een drukkend NEC. Met iets minder dan een kwartier te spelen gingen de mannen van Meijer op zoek naar de overwinning. Zo was Lars Olden Larsen een paar keer gevaarlijk en ook Schöne was dichtbij een treffer. Een vrije trap van de Deen ging maar net voorlangs het doel van keeper Loek Hamers. Uiteindelijk viel hier ook een doelpunt uit. Olden Larsen kwam langs zijn man aan de rechterkant en bediende González. De Spanjaard kon van dichtbij binnen tikken en maakte daarmee zijn tweede van de avond. Niet veel later gooide invaller Hoedemakers het duel in het slot. Een afstandsschot van de middenvelder viel binnen: 5-3.

Door de winst is NEC door naar de tweede ronde in de KNVB Beker. Zaterdagavond weten de Nijmegenaren wie de tegenstander wordt. De eerstvolgende wedstrijd van NEC is aankomende zondag thuis tegen FC Volendam.

In het kort

Wedstrijdverloop:
7′ 0-1, Sami Ouaissa
9′ 1-1, Rober González
23′ 2-1, Magnus Mattsson
24′ 3-1, Bart van Rooij
38′ 3-2, Sami Ouaissa
42′ 3-3, Matisse Didden
80′ 4-3, Rober González
86′ 5-3, Mees Hoedemakers

Geel: Sposito, Spieringhs (Roda JC)

Opstelling NEC: Roefs; Van Rooij, Ross, Verdonk, Van Wermeskerken; Schöne, Mattsson, Proper (90+1′ Rossen); Tavsan (46′ Sano), González, Olden Larsen (85′ Hoedemakers).

Opstelling Roda JC: Hamers; Reith, Didden, Koglin, Beerten; Spieringhs, Dzepar (3′ Sposito); Ouaissa (81′ Been), Ould-Chikh, Pena Zauner (63′ Daneels); Guclu (63′ Pourie).

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Bezoekersaantal: 10.500

Foto’s: Rob Koppers