De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil Ryan Koolwijk voor drie duels schorsen, waarvan één wedstrijd voorwaardelijk. De middenvelder van NEC ontving zondag een directe rode kaart voor een stevige overtreding op Tomás Kalas. Koolwijk kan nog in beroep gaan.
Naast Koolwijk kregen ook Victor Palsson en Rémy Amieux een rode kaart voorgehouden van arbiter Ruud Bossen. Zij kregen in de derby twee keer geel en worden daarmee automatisch voor één duel geschorst. Daardoor ontbreken ze in het duel met FC Utrecht van aanstaande zaterdag. Ook Kevin Conboy is voor deze wedstrijd geschorst en dus ontbreken er komend weekeinde liefst vier spelers door een schorsing. 
                                

Update maandag 19 november – 14:32 uur
NEC gaat in beroep tegen de schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk voor Ryan Koolwijk. "Gezien de opgelegde straf heeft de tuchtcommissie van de KNVB geen enkele rekening gehouden met de invloed van de arbitrage op het verloop van de wedstrijd", zo meldt de club op de officiële website.
Update woensdag 21 november  12:24 uur
NEC heeft het beroep tegen de schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, gestaakt. Na het aantrekken van Kevin Wattamaleo wordt geacht dat de selectie in de breedte genoeg op peil is om de strijd met FC Utrecht aan te gaan. De middenvelder mist ook het duel tegen NAC Breda. Door het accepteren van de schorsing is reserve-aanvoerder Koolwijk in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk weer beschikbaar.