NEC dreigt komend seizoen in oude gewoontes te vervallen. Nog altijd heeft de club geen technisch directeur aangesteld, terwijl iedereen – ook intern – de noodzaak hiervan begrijpt. Inmiddels is het ruim 500 dagen geleden dat de club afscheid nam van Remco Oversier. Sindsdien is het technisch beleid in handen van… ja wie eigenlijk?

Het is alweer een tijd geleden dat NEC het vertrek van Oversier aankondigde. De td hield het anderhalf jaar vol in Nijmegen toen het welbekende verschil van inzicht om de hoek kwam kijken. "De technisch directeur en de club verschillen van inzicht over de te varen koers met betrekking tot het technisch beleid bij de club, waarna in overleg is besloten om de samenwerking te beëindigen", luidde de verklaring van de club.

Als tijdelijke oplossing kreeg algemeen directeur Wilco van Schaik ook het technisch beleid in handen, samen met hoofdscout Nick Kersten en commissaris technische zaken Leen Looijen. Prima oplossing voor de korte termijn, hooguit een paar maanden tot de opvolger van Oversier was gevonden. Inmiddels zijn we meer dan 500 dagen verder en is die opvolger er nog steeds niet. Hoe goed Van Schaik en Kersten ook hun best doen, ze zijn direct de kop van jut als het mis gaat. ‘Ja, dat krijg je zonder goede td.’ Zo is het makkelijk schieten. Zo gebeurde dat ook bij de voorganger van Van Schaik, Bart van Ingen, die toentertijd zitting had in het technisch hart van de club en het bestuurlijk liet ontsporen tussen Futuralis en Danny Hoekman. Schoenmaker, blijf bij je leest, zeggen we dan. 

Sjoerd Ars werd al genoemd voor die functie, maar lijkt het niet te gaan worden. Hij is inmiddels ook ‘gedegradeerd’ bij Fortuna Sittard. Sommige supporters noemen Ted van Leeuwen als optie. De wanhoop moet wel heel groot zijn als een Vitesse-fan als Van Leeuwen hier de lijnen moet gaan uitzetten. Onder Twente-fans lag Van Leeuwen al onder vuur, ondanks de promotie van vorig seizoen en de handhaving dit jaar. Hij zou van Twente een vreemdelingenlegioen hebben gemaakt. Mede door beperkingen in de budgetten is Van Leeuwen er niet in geslaagd om veel waarde toe te voegen aan de selectie van Twente. De beste spelers zijn huurlingen of hebben een aflopend contract.

Inmiddels zouden bij NEC twee kandidaten zijn afgehaakt en is Van Schaik al bezig met versterkingen voor de selectie. Dat alles zonder td, die binnenkort mogelijk als kapitein op een schip stapt waar de complete bemanning al van is aangesteld. De excuses kunnen we al raden: "Ik kwam pas laat binnen", "ik heb deze trainer niet aangesteld" en "deze spelers kwamen niet uit mijn koker". Het is te hopen dat de rvc vaart maakt met de zoektocht, zodat dit nog enigszins voorkomen kan worden.

Foto’s: Rob Koppers