Mike Tresor Ndayishimiye krijgt de smaak steeds meer te pakken bij NEC. Het talent uit België maakte vrijdag tegen RKC Waalwijk zijn zevende treffer van het seizoen (2-0). Hij merkt dat het steeds beter gaat als aanvallende middenvelder.

"Het was een mooie wedstrijd", zei Ndayishimiye tegen ForzaNEC.nl. "Ik voelde dat de play-offs waren begonnen. Er hangt toch net een andere sfeer. Er is meer druk en het spel is wat intensiever. We hadden veel kunnen scoren, maar zij hadden ook kansen. Ik vind het wel jammer dat we niet meer goals hebben gemaakt. Dat we de nul houden is wel belangrijk."

NEC sloeg al vroeg toe via Ndayishimiye, die de bal slim oppikte toen RKC deze niet weg kreeg. Vervolgens werd het via Jordy Bruijn 2-0 en werd een treffer van de middenvelder later afgekeurd na inmenging van de VAR. Ferdy Druijf zou hinderlijk buitenspel hebben gestaan. "Ik denk niet dat Ferdy de bal raakte, maar dat hij de keeper het zicht ontnam terwijl hij buitenspel stond. Het was even wennen met de VAR. Ineens werd de goal alsnog afgekeurd. Het was jammer dat het bij rust niet 3-0 stond."

Na rust maakte NEC een mindere indruk en kwam de ploeg een aantal keer goed weg. "Het begin van de tweede helft was niet goed. We waren slordiger, verloren meer ballen. Daardoor kregen zij kansen. Zij hoopten meteen terug te komen tot 2-1. Daaruit kregen wij uit de omschakeling kansen, maar die maakten we ook niet. Daar moeten we in groeien. Dat is een les."

Voor de return van dinsdag in Waalwijk is de missie duidelijk. "We moeten scoren. Dan moeten zij er vier maken en krijgen ze het moeilijk. We gaan dus ook niet inzakken. We gaan alles geven voor een uitgoal. Zij moeten scoren, dan kunnen wij toeslaan aan de andere kant."

Ruimte
De defensie van RKC had de handen vol aan Ferdy Druijf, die dubbel werd gedekt. Daardoor kreeg Ndayishimiye meer ruimte. "Dat merkte ik, ja. Ik probeer vaak tussen de linies te komen. Ze weten dat Ferdy heel sterk is en proberen hem met twee spelers af te stoppen. Daardoor krijg ik wat meer ruimte. Daar probeer ik van de profiteren. We kregen daardoor ook kansen, helaas gingen ze er niet in."

Ndayishimiye staat nu al een paar weken opgesteld als aanvallende middenvelder. Jack de Gier begon daar twee maanden geleden mee tegen FC Den Bosch en later ook tegen Jong AZ. De Belg merkt dat hij groeit in zijn rol achter Druijf. "We begrijpen elkaar. Het gaat iedere week beter. Dat Bruijn en Dijkstra achter mij staan, helpt me ook. Zij coachen veel. Ik leer veel. We vullen elkaar aan, dat zag je vorige week tegen MVV. Hij hield de bal vast, speelt door naar mij en hij maakt de rebound."

Foto: Rob Koppers