Magnus Mattsson is helemaal in zijn element bij NEC. Na een valse start dit seizoen door een ongelukkige enkelblessure is de Deense vleugelaanvaller klaar om een beter seizoen te draaien dan het vorige. Want vier goals vorig seizoen, dat vond hij er echt te weinig. Het tekent de ambities van de altijd lachende Mattsson. Hij vertelt in een interview met ForzaNEC.nl over bitterballen, uit huis gaan en muziek maken. Opvallend: het hele gesprek werd gevoerd in het Nederlands.

Mattsson (23) streek vorige zomer neer in Nijmegen vanuit het Deense Silkeborg. Daar had Mattsson als aanvoerder een belangrijk aandeel in de promotie: op het tweede niveau maakte hij negentien goals, acht keer gaf hij de assist. Menig keeper kreeg een nachtmerrie als hij zijn passen uitmeette voor een vrije trap. In Nijmegen moet hij echter een aantal specialisten voor zich dulden. “Ik vraag het elke keer aan Lasse (Schöne, red.), maar hij bepaalt. Hij is de aanvoerder en heeft zelf ook een geweldige trap. Maar ik blijf het proberen.”

Mattsson kan het aan Schöne in twee talen vragen: Nederlands en Deens. Bij NEC-fan René gaat Mattsson elke week op bezoek om de Nederlandse taal te leren. Dat doet hij al vanaf september vorig jaar. Het werpt zijn vruchten af, blijkt tijdens het half uur durende interview waarin Mattsson vrijwel alles in het Nederlands toelicht. “Wat is het Nederlandse woord voor reason?”, zoekt Mattsson even als hij wil verklaren waarom Mikkel Duelund nog niet meegaat naar de Nederlandse les. “Hij heeft er nog geen tijd voor. Zolang hij niet meegaat krijg ik alle aandacht. Dan leer ik het sneller”, grapt Mattsson.

Supporters

Maar zonder dollen: zijn Nederlands is bewonderenswaardig. “Het is geen moeilijke taal voor ons. Veel Deense woorden lijken op die in het Nederlands. Daardoor leg je makkelijk verbanden. Ik vind het belangrijk om deze taal te spreken. In het team spreekt iedereen dan wel Engels, maar ik wil ook met mensen op kantoor en onze supporters praten.” Het tekent de persoonlijkheid van Mattsson.

Een persoonlijkheid die hij, zoals hij aangaf bij zijn komst in juli vorig jaar, ook wil ontwikkelen. “Je wordt alleen een betere voetballer als je ook een goed mens bent. Ik woonde tot mijn 22e thuis bij mijn ouders toen ik vorig jaar naar NEC ging. Ineens moest ik op mezelf gaan wonen, mijn eigen was doen, koken, noem maar op.” In een appartement in Nijmegen woont Mattsson nu alleen. Zijn vriendin komt komende zomer misschien wel over, maar vooralsnog zien ze elkaar eens in de maand. “Ze studeert dit studiejaar af. Ik wil graag met haar gaan samenwonen.”

Bitterballen

Koken voor enkel jezelf. Mattsson houdt er niet zo van. “Daarom eten we regelmatig met teamgenoten.” Bijvoorbeeld na een dag golfen, een van Mattsson’s hobby’s. En veel meer NEC’ers hebben die sport gevonden. Jordy Bruijn, Pedro Marques, Philippe Sandler en fysiotherapeut Reinier Looij: allemaal slaan ze, soms meerdere keren per week, een balletje. “In Groesbeek ligt een fantastische baan. Het is echt leuk om te doen.”

Mattsson houdt er meer hobbies op na. In zijn eigen muziekstudio draait de creatieveling allerlei soorten muziek in elkaar. “Voor verschillende Deense series heb ik de muziek gemaakt. Maar ik maak ook dingen voor mezelf. Een album op Spotify? Dat kan er zomaar komen. Ik laat mijn muziek al aan teamgenoten horen. Bart, Dirk, Souf (Van Rooij, Proper, El Karouani, red.) vinden het allemaal leuk. Ze opperen ook een album. Ik zing zelf niet, dat is beter ook”, grapt Mattsson. Pianospelen kan hij wel.

In Nijmegen ontdekt Mattsson langs de smalle straatjes veel restaurants. Zijn moeder en zus komen net als zijn vriendin regelmatig naar Nijmegen en vinden het elke keer weer een uitje. “De stad is oud en daar hou ik van. Je ziet daardoor bepaalde dingen terug. De muren, de torens. Mijn familie komt mede daardoor graag naar Nederland.” Maar wat uit Nederland bevalt hem dan minder? Standvastig: “de bitterbal. Wat zit daar nou eigenlijk in? Het is zacht en heel heet. Het is niet slecht maar ook niet goed. Ik weet het niet zo goed…. Maar iedereen biedt het me elke week na de wedstrijd weer aan.”

Stadions

Voor Mattsson helpt het dat zijn Deense landgenoten Schöne en Duelund elke dag op de club rondlopen, maar veel meer wil hij er ook niet achter zoeken: het was niet de ‘main reason’ om naar Nijmegen te komen. “NEC is een goede, grote club in een mooie competitie. Ik kreeg veel aanbiedingen, maar bij NEC zag ik de perfecte balans in het perspectief op speeltijd en niveau. Met clubs als Ajax en Feyenoord spelen we elk jaar weer geweldige wedstrijden. De uitwedstrijd tegen Feyenoord vond ik het meest bijzonder. Die fans zaten zó dichtbij op het veld, onvoorstelbaar. En het veld bij AZ: zo goed had ik het nog nooit gezien.”

Mattsson looft de stadions in Nederland. Er is overal een sfeer, de velden zijn bijzonder goed en de faciliteiten eromheen zijn uitstekend. Het kriebelt als hij beseft dat er een nieuw seizoen te wachten staat. Mattsson moest de eerste vijf wedstrijden missen en was tijdens het competitieslot vorig seizoen ook al niet beschikbaar. In de thuiswedstrijd tegen Ajax (0-1) raakte Mattsson geblesseerd aan zijn knie. Hij kwam, mede door die blessure, niet verder dan vier treffers in 27 duels. “Dat was niet genoeg”, is Mattsson kritisch op zichzelf.

Na een voorspoedige revalidatie in de zomer zag alles er in de voorbereiding positief uit, totdat hij op de training in al zijn ijver een schot probeerde te blokken. “Mijn enkel klapte dubbel en dat had meer hersteltijd nodig dan ik dacht. Eerst hadden we zoiets van: ‘een paar dagen aankijken, dan gaat het wel weer’. Maar uiteindelijk had ik zeker zes weken nodig om terug te komen.” Dat lijkt nu gelukt, want na een korte invalbeurt tegen Fortuna Sittard maakte Mattsson vorige week vrijdag al indruk op bezoek bij FC Utrecht.

Positie

“Ik vond ook dat ik best goed speelde, maar ik had echt moeten scoren”, baalt Mattsson als de twee kansen alleen voor de doelman van de Domstedelingen weer op zijn netvlies komen. “Met name die eerste had er echt in gemoeten. Maar ik ben vooral blij dat ik in scoringspositie kom. Als dat niet zo zou zijn, zou ik me zorgen maken. Nu ben ik ervan overtuigd dat als ik op deze manier doorga, de ballen ook een keer goed vallen.” Zo denkt hij ook over het team. Mattsson zag de eerste speelronden vanaf de tribune toe dat NEC net als vorig seizoen in eigen huis maar moeilijk tot scoren komt. “Maar met Tannane en Nany hebben we enorm veel kwaliteit voorin nu.”

Vorig seizoen kwam Mattsson soms vanaf de linkerflank en soms vanaf de tienpositie. Als we hem vragen waar hij het beste uit de voeten kan, komt hij spontaan met een suggestie voor Rogier Meijer. “Bij Silkeborg speelden we op het middenveld met de punt naar achteren. Daardoor hadden we twee aanvallende middenvelders: ik vulde de rol van de linkermiddenvelder in.” Het typeert hem het beste als speler. “Want ik ben niet iemand zoals Ela (Tavsan, red.) die de hele wedstrijd aan de zijlijn staat en dan drie man voorbij kan spelen. Ik moet juist aan de binnenkant komen, dichtbij de goal aan de bal komen. Combineren met Mikkel en Nany.”

Foto’s: Rob Koppers / Orange Pictures