Hij was in het seizoen 2019/2020 een van de beste NEC’ers: Anthony Musaba verdiende met zijn goede jaar een transfer naar het grote AS Monaco. Na omzwervingen via Cercle Brugge, SC Heerenveen en FC Metz keerde de 22-jarige aanvaller deze winter terug in Nijmegen. “De afgeketste transfer naar NEC had een negatieve invloed op mij”, zegt Musaba deze week in een interview in De Goffertkreet.

Na een korte periode van aanpassen aan weer een nieuwe omgeving, begint Musaba zich steeds beter te voelen op het oude nest. “Ondanks dat ik hier al eerder gespeeld heb, is het toch weer even wennen. Nu kom ik wat beter tot mijzelf en daar ben ik erg blij mee”, zegt de in Beuningen geboren vleugelspeler. “Deze week heb ik beter getraind dan de afgelopen weken. Ik kom wat meer los denk ik. Dat geeft een goed gevoel.”

Dat goede gevoel is iets waar hij echt naar op zoek was. Na een mislukt halfjaar bij FC Metz zocht Musaba naar een terugkeer van zijn vorm. “NEC en ik waren al rond in de zomer. Doordat er uiteindelijk niemand verkocht werd, haalden ze mij (nog) niet terug. Toen kwam Metz en ben ik daarheen gegaan. Daar zat ik nooit op mijn plek. Ik wilde dichterbij huis zijn en had het daar dus best moeilijk mee. Vaak was ik eenzaam en dat heeft verder niks met Metz te maken. De afgeketste transfer terug naar Nijmegen heeft mijn prestaties daar wel beïnvloed denk ik ja.” 

In de winter kwam de terugkeer naar NEC wel rond.

Droomtransfer naar Monaco

In de zomer van 2020 maakte de toen 19-jarige Musaba een droomtransfer van NEC naar AS Monaco. Het leverde de Nijmeegse club 2,5 miljoen euro op, maar het legde nog geen windeieren voor de speler zelf. Op twee minuten na tijdens een invalbeurt in de voorronde van de Champions League speelde Musaba nog geen minuut voor de Monegasken. “Ik heb er zeker geen spijt van. Na dit seizoen loopt mijn contract in Monaco nog twee jaar door en daarin weet je nooit wat er kan gebeuren. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar in die twee jaar kan nog van alles gebeuren.”

Het was voor Musaba niet allemaal rozengeur en maneschijn in het koninkrijk aan de Côte d’Azur. “Ik was toen alleen. Mijn ouders kwamen soms op bezoek. Als jonge jongen zit je dan alleen in zo’n stad, in de zomer. Tja, dan weet je het wel”, lacht hij. “Dan zijn er afleidingen. Op dat moment kon ik daar niet mee omgaan. Alles was nieuw voor mij. Die verleidingen waren op dat moment erg leuk, maar ik denk dat ik daar vervolgens ook geleerd heb om daar minder mee bezig te zijn.”

Mooie vrouwen

“Monaco in de zomer is alsof je in een film zit. Veel mooie auto’s en mooie vrouwen, alles is er chique. Na trainingen gingen we dan met een paar ploeggenoten naar Nikki Beach. Voor mij was dat nieuw, dus ik wilde wel even kijken hoe dat is. Op dat moment is dat niet erg, maar je moet wel doseren wanneer zoiets wel kan en wanneer niet. Toen lukte dat niet goed, maar nu gaat dat beter.”

Het gehele interview met Anthony Musaba lees je in de Goffertkreet van SV NEC.

Foto’s: Orange Pictures