Anthony Musaba is weer terug bij NEC. Voor de vleugelspeler voelt het als thuiskomen na verschillende uitleenbeurten bij onder andere Cercle Brugge, SC Heerenveen en FC Metz. “Het is goed om weer terug te zijn. Ik ben weer thuis”, zo begon Musaba na zijn eerste training met het eerste.

Na zijn vertrek is veel er veranderd bij de Nijmeegse club, zo ziet Musaba ook. “Nieuwe trainingsvelden, nieuwe kleedkamers en een andere eetplek. Ik kan echt merken dat NEC een Eredivisieclub is. De faciliteiten zijn echt verbeterd hier.” De buitenspeler heeft twee jaar lang elders gevoetbald. Hoe blikt de aanvaller hierop terug? “Ik heb natuurlijk een transfer gemaakt vanuit hier naar AS Monaco. Daarna heb ik eigenlijk alleen maar uitleenbeurten gehad. Alleen in België kan ik terugkijken op een geslaagde periode, bij de rest is het allemaal wat minder gegaan.”

“Vandaar dat ik nu de keuze heb gemaakt om bij NEC te gaan voetballen. Ik wil weer het plezier en het vertrouwen in het voetbal terugvinden. Eerder heb ik hier een mooie tijd gehad en heb ik ook in de jeugd gespeeld. NEC voelt echt als mijn club.” Musaba vertrok bij NEC toen de club nog uitkwam in de Keuken Kampioen Divisie. Twee jaar later spelen de Nijmegenaren in de Eredivisie. “Het was altijd al een droom voor mij om met NEC in de Eredivisie te spelen. Op naar een mooie tweede helft van het seizoen”, glimlacht de flankspeler.

Tegenslagen

De uitleenbeurten van Musaba zijn, ondanks zijn prestaties, zeker van belang geweest voor hem. “Bij de clubs heb ik geleerd hoe tegenslagen eruitzien. Het kan niet altijd goed gaan in het voetbal. Ik heb bepaalde momenten gehad dat het zeker niet allemaal lukte.” Die tegenslagen brachten de Beuningenaar dan ook in een moeilijke tijd. “Gelukkig waren mijn ouders dichtbij, die hebben mij hierin echt goed geholpen. Het was lang niet altijd makkelijk in de verschillende omgevingen, waar ik heb gewoond. Je moet je in een korte tijd snel kunnen aanpassen aan de mensen in je omgeving. Uiteindelijk verwachten ze dan ook nog eens goede prestaties. Ik wil die periode achter mij laten en mij nu focussen op NEC“, blikt de aanvaller terug.

Als het even had gekund hij Musaba dat graag al eerder gedaan. “In de zomer had ik al gesprekken met Ted van Leeuwen en Rogier Meijer. Toen kwam het er niet van, omdat de clubs er niet uitkwamen. Gelukkig probeerde Carlos Aalbers het nu opnieuw en lukte het wel.” Althans, gedeeltelijk. Want NEC trachtte ook een koopoptie af te dingen. “Dat is helaas niet gelukt. Ik ben in ieder geval blij dat ik minimaal een half jaar mezelf hier mag laten zien.”

Op het veld kent de buitenspeler nog de nodige spelers van zijn eerder tijd bij de club. Ook staan er andere spelers zoals Jasper Cillessen, Lasse Schöne en Oussama Tannane op het veld. “Het is mooi om met zulke jongens te spelen. Ze brengen veel ervaring met zich mee. We kunnen als team echt veel van hen leren”, sluit de goedlachse aanvaller af.

Foto: Rob Koppers