Met de verkoop van Anthony Musaba heeft NEC een flinke slag geslagen op de transfermarkt. De negentienjarige aanvaller komt met een bedrag van 2,5 tot 3 miljoen in de lijst van duurste uitgaande transfers van de club.

Kijkend naar het basisbedrag is Björn Vleminckx de duurste speler die NEC ooit heeft verkocht. Hij verhuisde in 2011 voor 3,3 miljoen euro naar Club Brugge. Jasper Cillessen is daar met de bonusregeling en doorverkooppercentage overheen gegaan. De doelman vertrok in hetzelfde jaar als Vleminckx naar Ajax, voor 3,2 miljoen euro. NEC toucheerde later nog maximaal 5 ton aan bonussen en 1,5 miljoen toen hij naar Barcelona verkaste. Daarmee ging Cillessen richting de 5 miljoen aan totale inkomsten.

Voor de derde op de lijst gaan we wat verder terug. NEC kreeg in 2008 volgens de media 3 miljoen euro voor Brett Holman, die naar AZ vertrok. Waarschijnlijk komen Anthony Limbombe en Arnaut Danjuma Groeneveld vanwege doorverkooppercentages wel boven de drie miljoen uit. Zij vertrokken in respectievelijk 2016 en 2018 naar Club Brugge voor ongeveer 2,4 miljoen euro. De bedragen, ook die uit doorverkoop, ontvangt NEC echter in termijnen.

Na dit vijftal volgt Alireza Jahanbakhsh op de lijst. Hij verhuisde in 2015 van NEC naar AZ voor 1,8 miljoen euro en drie jaar later ging hij voor een groot bedrag naar Brighton & Hove Albion. NEC kreeg toen nog een 1 miljoen, maar dat bedrag werd wel over meerdere jaren uitgesmeerd. Met 2,8 miljoen staat de Iraniër nog boven Musaba, die voor een bedrag van tussen de 2 en 2,5 miljoen euro naar AS Monaco vertrok. Met bonussen en eventuele doorverkoop kan dat oplopen tot ruim 3 miljoen euro.

Foto: Rob Koppers