Tegen NEC viert FC Volendam zondag op eigen veld de terugkeer in de Eredivisie. In een op moment van schrijven bijna uitverkocht Kras-stadion hoopt de ploeg van Wim Jonk er een sportief feestje van te maken. Het Andere Oranje moet dan wel de keeper van het echt Oranje (Jasper Cillessen) weten te passeren. 

De Palingboeren zullen dat gaan proberen met een nieuw, maar vertrouwd spitsenkoppel. Het tandem Robert Mühren en Henk Veerman is namelijk in ere hersteld. Mühren zal voor altijd een bijzondere herinnering bijdragen over zijn eerdere ontmoeting tegen Cillessen. Cillessen, destijds in dienst van Ajax, speelde in een bekerduel tegen Volendam. De bekerwedstrijd werd pas na verlenging met 4-2 gewonnen door de Amsterdammers. Beide doelpunten van Volendam werden gescoord door Mühren.

Om nu te zeggen dat de Volendammer makkelijk scoort na deze wedstrijd tegen Cillessen, zou onzin zijn volgens de aanvaller. “Dat zijn inderdaad mooie herinneringen. Je koopt daar verder niets voor. Het is inmiddels ook al negen jaar geleden”, aldus Mühren tegenover het Noord-Hollands dagblad.

Spitsenduo in Volendam

Maar met de komst van Veerman heeft Mühren een hele nieuwe rol gekregen binnen het team van Jonk. In plaats van als diepste aanvaller speelt hij nu kort achter Veerman. “Ik moet veel meters maken op die positie. Maar het draait om het team. Dan doe je dat gewoon. Ik heb daar absoluut geen problemen mee.’’

Voor Mühren zijn er ook voordelen op de ’tien’ positie, heeft hij gemerkt. “Ik heb wat vaker balbezit, maar niet veel. Als nummer tien scheelt het dat je maar één tegenstander hebt in plaats van twee. Het is dan een prettige gedachte dat je weet dat Henk een bal kan vasthouden. We weten van vroeger nog wel een beetje hoe we lopen. Die klik is er wel weer met elkaar.’’

Suikeroom Boekhoorn

NEC heeft zich op de transfermarkt ook aardig versterkt, naast Cillessen werd onder meer Oussama Tanane gehaald. Dat is de spits van Volendam niet ontgaan.
“Er zit wel wat geld in Nijmegen”, verwijst hij naar Marcel Boekhoorn. “Ze hebben nu vier spelers voorin die aardig kunnen voetballen. Ik verwacht dat NEC ook ruimte gaat weggeven, daar zullen onze kansen liggen.”

Volendam-trainer Jonk kan tegen de formatie van Rogier Meijer op een bredere selectie rekenen dan vorige week bij de competitiestart tegen FC Groningen. Oskar Buur en Bilal Ould-Chikh trainden afgelopen week na blessureleed weer met de groep mee. Voor Josh Flint, Dean James en Achraf Douiri zal de wedstrijd tegen NEC nog net te vroeg komen.

Vermoedelijke opstelling: Stankovic; Plat, Van Duijl, Mirani, Murkin; Van Mieghem, Eiting, Benamar, Antonucci;
Veerman, Mühren.
   

Foto: Orange Pictures