Zaterdagmiddag om 16:30 uur wordt er afgetrapt in het Abe Lenstra Stadion. SC Heerenveen neemt het dan op tegen NEC. Twee clubs met ambities en een (redelijk) tegenvallende seizoensstart. Vooral in Heerenveen is de kritiek op trainer Kees van Wonderen flink toegenomen de afgelopen weken. Een overwinning zal wonderen doen voor het Friese moraal.

Voor de Superfriezen begon het huidige Eredivisieseizoen lang niet slecht: de eerste twee competitiewedstrijden worden gewonnen. Hierna stortte Heerenveen volledig in elkaar en momenteel staat de club op vijf achtereenvolgende nederlagen. Begrijpelijk dat de stemming in Friesland momenteel niet opperbest is. Op sociale media wordt haast gesmeekt om het ontslag van trainer Kees van Wonderen (ex-NEC) en ook op de training gaat het er fel aan toe. Vorige week kwamen beelden vrij waarop te zien en te horen is dat er nogal wat frictie zit tussen een aantal spelers. Trainer Van Wonderen is ook merkbaar ge√Įrriteerd.

Vertrek veroorzaakt frustraties

Een deel van die frustratie staat los van de tegenvallende resultaten op het veld. Voetbal International schrijft dat de selectie van Heerenveen niet blij is met de manier hoe Tibor Halilovińá en Alex Timossi aan de kant zijn gezet. Het tweetal werd wegens disciplinaire redenen buiten de selectie gezet en vertrok deze transferperiode. De overige spelers van Heerenveen vinden dat er respectloos gehandeld is door de clubleiding, zeker omdat Halilovińá in voorgaande jaren belangrijke rol in de Friese selectie vertolkte. Ook de supporters van Heerenveen waren teleurgesteld en noemden de situatie ’triest’, ‘schandalig’ en ‘respectloos’.

De malaise rondom de club vertaalt zich naar het veld. De ploeg van Van Wonderen heeft momenteel de op één na slechtste verdediging van de Eredivisie. Enkel Almere City incasseerde meer doelpunten dan Fean. Aanvallend houdt het ook allemaal niet over. Het laatste doelpunt van Heerenveen dateert van bijna een maand geleden: op 16 september scoorde de ploeg tegen Feyenoord. Dat terwijl Heerenveen aanvallend behoorlijk investeerde in de selectie. Ion Nicolaescu kwam voor ruim één miljoen euro over van Beitar Jerusalem en buitenspeler Patrik Wålemark wordt gehuurd van Feyenoord. Van Wonderen houdt vooralsnog echter liever vast aan Pelle van Amersfoort in de spits dan Nicolaescu, wat wederom tot onvrede leidt bij de fans.

Van Wonderen op dun ijs

Duidelijk is dat trainer Kees van Wonderen zich niet erg populair maakt bij de Friese aanhang. De witte zakdoeken zijn al zichtbaar geweest op de tribunes van het Abe Lenstra Stadion. Leuzen als “Keessie (van Wonderen, red.) rot op” en “schaam je kapot” daalden meermaals vanuit het stadion op het veld neer. Met een morrende selectie, ontevreden aanhang en tegenvallende resultaten is het mogelijk dat NEC de laatste wedstrijd is voor Van Wonderen. Zelf wil hij echter niets weten van een vertrek. Na de vierde nederlaag op rij (tegen Excelsior, 0-3) gaf Van Wonderen aan nog alle geloof te hebben om ‘het tij te kunnen keren’. Voor het keren van het tij heeft de trainer op zijn minst beschikking over een nagenoeg volledig fitte selectie. Verdediger Hussein Ali moet toekijken met een blessure, aanvaller Ch√© Nunnely is een twijfelgeval.

Vermoedelijke opstelling SC Heerenveen: Noppert; Hall, Van Beek, Bochniewicz, Köhlert; Haye, Brouwers; Wålemark, Olsson, Sahraoui; Van Amersfoort

Foto: Orange Pictures