De koppen ‘NEC in financiële problemen’ en ‘NEC kan huur niet meer betalen’ komen de meeste Nijmeegse fans bekend voor. Na al die jaren van schulden en reddingen door gemeente en investeerders dachten de supporters dat de club eindelijk in rustig vaarwater was gekomen. Maar nee, er is nog altijd een tekort van anderhalf miljoen. Moet de gemeente NEC dan wéér redden?
De samenwerking tussen NEC en de gemeente Nijmegen gaat wat jaren terug. In het seizoen 2002-2003 kocht de gemeente het Goffertstadion voor een bedrag van 12 miljoen euro. NEC ging het stadion vanaf dan huren voor ‘een marktconforme prijs’, zo vertelde toenmalig voorzitter Hans van Delft. Paul Depla, in die tijd wethouder, zei tegenover Omroep Gelderland het volgende over de koop van het stadion: “De gemeente koopt het stadion om NEC een structureel gezonde positie te geven. We helpen ze een handje. En een sterk NEC is ook in het belang van Nijmegen.” Van Delft vulde aan: “Hiermee komt een wens van bestuur en directie, om de komende jaren met een sluitende begroting te werken, in vervulling.” Daar kwam niet veel van terecht.
Eind 2006 werd de Nijmeegse club ingedeeld in categorie 1. Toen was dat nog niet openbaar (het kwam via Voetbal International naar buiten), maar tegenwoordig is het bekend welke clubs er in de de gevreesde categorie voor financiële zorgenkindjes zitten. NEC had toen een schuld van 9 miljoen euro. De club bouwde die schuld op tijdens de periode 2003-2005, in het bijzonder door het aantrekken van (te) dure spelers als Edgar Barreto en Andrzej Niedzielan. NEC bracht de gemeente Nijmegen en de sponsors nooit op de hoogte van de negatieve financiële situatie, schreef VI in die tijd. “De gehoopte verkopen kwamen niet. Dat is eigenlijk het verhaal”, vertelde voormalig voorzitter Van Delft, die vooral wees naar anderen. “Als het aan mijnheer Boekhoorn had gelegen, zaten we nu met een schuld van twintig miljoen of meer.”
Het Europese succesjaar van 2008 kwam de club dus verdomd goed uit. In 2010 was het echter weer raak. Toen kregen we nog de welbekende ‘Eendracht-deal’. Die werd in 2010 gesloten tussen NEC en de gemeente Nijmegen. De club kreeg 2,2 miljoen euro omdat het afzag van het recht van terugkoop van trainingscomplex De Eendracht. Dat geld betaalt NEC terug via een verhoogde huurprijs. Zonder deze deal zou NEC failliet zijn gegaan, liet Groen Links-raadslid Noël Vergunst destijds weten.
NEC had in oktober 2010 een totale schuld van zo’n 6,5 miljoen. Daarvan was 3,6 miljoen een achtergestelde lening aan de investeerders. Die lening werd in 2012 omgezet in een aandelenpakket voor die investeerders, waardoor de schuld dus in principe was kwijtgescholden. Dit om NEC uit categorie 1 te laten komen.
En dan komen we aan bij het huidige tekort: anderhalf miljoen. De club moet saneren na de degradatie en dat is begrijpelijk, maar waarom moet zoiets via de media naar buiten komen? Als NEC zo graag de transparante, open club wil zijn, moet je de supporters erover informeren. Nee, pas als erover gepubliceerd wordt, geeft NEC aan er niks over te kunnen zeggen. “Maar er ligt al concreet plan om alles op te lossen”, vertelde directeur Bart van Ingen. Nou zijn de afgelopen jaren al vaker dat soort plannen voorgeschoteld. Telkens moest een externe partij de club helpen. Is het niet de gemeente, dan zijn het wel de gulle investeerders.
Op een rijtje:
– NEC krijgt in het seizoen 2002/03 12 miljoen voor het stadion.
– In 2006 bedraagt de schuld 9 miljoen.
– In 2010 is de schuld 6,5 miljoen en ontvangt de club 2,2 miljoen voor de Eendrachtdeal en in 2012 wordt een lening van 3,4 miljoen omgezet in een aandelenpakket. In totaal dus 5,6 miljoen minder aan schuld.
– Nu, in 2014, is er een tekort van 1,5 miljoen.
Van de uitspraken na de verkoop van het stadion is dus weinig terecht gekomen. NEC speelt in de Jupiler League en buiten dat is het sportniveau in Nijmegen misschien nog nooit zo slecht geweest. Een structureel gezonde positie voor NEC? Een sluitende begroting voor de komende jaren? Praatjes vullen geen financiële gaatjes.
En in 2007, nadat bekend werd dat NEC in categorie 1 terecht kwam, schreef De Gelderlander het volgende: “De Nijmeegse club heeft in de eerste jaren na de eeuwwisseling boven zijn stand geleefd. De clubleiding denkt dat de problemen snel tot het verleden behoren.” Het heeft de club echter jarenlang problemen opgeleverd en misschien heeft NEC er nog altijd last van.