NEC heeft een dramatisch jaar vrijdagavond afgesloten met een nederlaag op bezoek bij FC Twente: 2-0. Dat gebeurde geheel in lijn met een groot deel de rest van de eerste seizoenshelft: kansloos, slordig en zonder vertrouwen.

Het was in het begin al te merken dat NEC een ploeg met weinig vertrouwen is. In de kolkende Grolsch Veste ging het – net als vorige week tegen MVV – al fout bij simpele passes. De ruimte lag er wel, aangezien Twente het breed hield en graag het spel maakte, maar het lukte de Nijmegenaren niet om te profiteren. De eerste grote kans was dan ook voor de thuisploeg; Aitor Cantalapiedra kapte vanaf de rechterflank naar binnen en schoot net naast het doel van Marco van Duin. Kort daarna bracht de keeper van NEC knap redding op een inzet van Rafik Zekhnini na een fout van Rens van Eijden.

NEC liet zich af en toe zien voor het doel van Twente, maar te weinig gezien de ruimtes die er lagen. Sven Braken draaide goed weg van zijn tegenstander en schoot voorlangs, maar scheidsrechter Martin Perez had al gefloten voor een overtreding. Later waagde Anass Achahbar een poging na goed voorbereidend werk van Brahim Darri en Jonathan Okita, maar de aanvallende middenvelder treuzelde te lang. Twente hield eenvoudig tegen en drukte NEC daarna terug. De voorsprong volgde niet veel later toen Zekhnini zich als een warm mes door de Nijmeegse boter werkte. Hij omspeelde met gemak de defensie en schoof de 1-0 binnen. Met die stand werd er gerust.

De tweede helft begon dramatisch voor NEC. Mart Dijkstra leed al na twee minuten balverlies en moest in de achtervolging, maar kon zijn tegenstander niet bijhouden. Van Eijden en Mathias Bossaerts lieten zich vervolgens kinderlijk eenvoudig voorbijspelen, waarna spits Jari Oosterwijk de bal op fraaie wijze over Van Duin heen krulde: 2-0. De kans dat NEC er überhaupt een punt uit zou gaan slepen, nam nog verder af. De Nijmegenaren losten in de eerste helft niet eens een schot op doel.

De Gier wisselde vervolgens en ging met Paolo Sabak in plaats van Dijkstra met de punt naar achteren spelen. Twente zette daarna aan en NEC mocht van geluk spreken dat het na een uur geen 4-0 stond. Van Duin bracht onder andere opnieuw goed redding nadat Bossaerts een pass over zijn voet liet glippen. Aangezien Twente de bezoekers spaarde, maakte NEC nog kans op de aansluitingstreffer. Kansen daartoe werden echter nauwelijks gecreëerd.

Met nog een kwartier te gaan liet Twente de Nijmegenaren wat meer komen, maar de aanvallers van NEC konden geen vuist maken. Het getreuzel en de slordige passes maakten bijzonder weinig indruk op de Tukkers, die er telkens uit konden met een counter. Het baltempo van NEC lag simpelweg te laag. Een doelpunt zat er niet meer in en de bezoekers kwamen ook nog met tien man te staan. Invaller Paolo Sabak schopte Ricardinho naar de grond en kreeg een directe rode kaart. Daarna gebeurde er weinig meer; het bleef bij 2-0.

Wedstrijdverloop:
30′ 1-0: Zekhnini.
47′ 2-0: Oosterwijk.
83′ Rood: Sabak.

Opstelling NEC: Van Duin; Joppen, Van Eijden, Bossaerts, Lartey Sanniez; Dijkstra (54′ Sabak), Achahbar (66′ Romeny), Labylle; Okita, Braken (79′ Ndayishimiye), Darri.

Opstelling FC Twente: Drommel; Nacho, Bijen, Schenk, Ricardinho; Smith (88′ Roemeratoe), Espinosa (88′ Boere), Brama; Cantalapiedra, Oosterwijk, Zekhnini (80′ George).

Foto: Orange Pictures