NEC sloot zaterdagmiddag enigszins teleurstellend de voorbereiding af met een gelijkspel tegen de beloften van Borussia Mönchengladbach. Nieuwkomer Mikkel Duelund speelde voor het eerst in de voorbereiding de volle 90 minuten en kijkt vooruit naar het nieuwe seizoen; de Deen mikt op een plekje in de middenmoot.

“In eerste instantie moeten we ons veilig spelen, dat is één ding wat zeker is. Maar ik denk dat we ook wel wat hoger mogen kijken en dat een plek in de middenmoot niet onrealistisch is. We hebben in bepaalde wedstrijden laten zien dat ook al was het niet zo goed, dat we zeker tegen teams van gelijke kwaliteit gewoon onze eigen wedstrijd spelen en dat we ze opzij kunnen zetten. Ik denk dus dat een plek in de middenmoot zeker haalbaar moet zijn. We hebben een fit team, wat wil werken voor elkaar met een stel fitte jongens. De twee andere Denen (Schöne en Mattsson, red.) om me heen is heel fijn, maar dat moet geen verschil maken. Ik wil graag een band opbouwen met het hele team. Ik denk dat dat in de eerste weken wel goed gelukt is, zowel in als buiten het veld.”

De offensieve middenvelder maakt zich niet echt zorgen het spitsenprobleem wat in Nijmegen de ronde doet. Volgens de huurling, waar NEC een optie tot koop bij heeft bedongen, hebben de spitsen van NEC de potentie zich te ontwikkelen tot vaste krachten, hoewel Duelund wel eerlijk is en betwijfeld of de spitsen het het hele seizoen vol kunnen houden. “We hebben een spits nodig die het systeem wat we spelen, goed onder de knie heeft. Ole Romeny is een goed voorbeeld, maar hij is nog erg jong. Hij zal zeker klaar zijn om er in bepaalde wedstrijden te staan, maar niet in alle wedstrijden.” Duelund voorziet voor zichzelf ook een aantal doelpunten dit seizoen. Bij Dynamo Kiev werd Duelund overwegend verdedigend gebruikt, in Nijmegen zal hij aanvallend worden gebruikt. Dat bevalt hem. “Ik zie mezelf als een ‘box-to-box-speler. Het gevoel om te scoren heb ik wel een beetje gemist, maar ik hoop dat wel terug te krijgen hier in Nijmegen. Willen we wedstrijden winnen is dat wel een vereiste.”

Voor Duelund was de wedstrijd tegen ‘Gladbach II’ niet alleen zijn eerste 90 minuten in de voorbereiding, maar ook de eerste keer dat hij een hele wedstrijd speelde in drie jaar tijd. De buitenspeler kijkt met een wrang gevoel terug naar zijn tijd in Kiev, waar hij meer geblesseerd dan fit was. “Ik heb daar een niet te tellen aantal blessures gehad, met de enkelbreuk en het twee keer krijgen van corona als dieptepunt. Periodes van acht en vijf maanden niet fit zijn was geen uitzondering. Heel vervelend en jammer want bij Dynamo Kiev speelde we met het O21-team in de Youth Champions League tegen onder andere Juventus en FC Barcelona. Ik denk ook liever niet meer terug aan de tijd dat ik geblesseerd was en ik besmet geraakt was met corona. Gelukkig is dat nu voorbij en kon ik vanmiddag voor het sinds drie jaar weer eens volledig pijnvrij spelen. Ik kijk ook echt uit naar dit seizoen, we hebben alles te winnen en we moeten er voor zorgen dat we iedere wedstrijd alles geven!”

Foto: Rob Koppers