Bart van Rooij kan komende vrijdag een bijzondere mijlpaal in zijn NEC-carrière bereiken. De rechtsback speelt sinds zijn debuut wekelijks voor NEC, waardoor hij vrijdag op bezoek bij FC Utrecht al op 20-jarige leeftijd voor de honderdste keer in rood-groen-zwart kan gaan spelen. Het lijkt erop dat alleen Jantje Peters deze mijlpaal op jongere leeftijd heeft weten te bereiken dan Van Rooij nu gaat doen.

De verdediger maakte in het seizoen 2018-2019 zijn debuut voor NEC in de Keuken Kampioen Divisie onder trainer Jack de Gier. Dat hele seizoen, waarin NEC niet bepaald wist te overtuigen, mocht Van Rooij al geregeld meetrainen. Maar speelminuten zaten er niet echt in: met Guus Joppen en Terry-Lartey Sanniez had NEC al twee echte rechtsbacks in haar selectie en Robin Buwalda kon er ook uit de voeten. Van Rooij mocht wel voor het eerst mee op trainingskamp en gaf daar ook zijn eerste interview af aan deze website.

Uiteindelijk zou Van Rooij later in het seizoen wel degelijk debuteren: in de thuiswedstrijd tegen Almere City mocht Van Rooij bij een 5-0 voorsprong zeven minuten voor tijd Joppen aflossen. De Escharenaar zat in dat seizoen vervolgens nog een aantal keer op de bank, maar speelminuten maakte hij niet.

Foto: Rob Koppers

In het seizoen 2019-2020 beleefde hij zijn doorbraak bij het eerste. Rogier Meijer kwam aan het roer en kende de back al vanuit hun gezamenlijke periode bij de O19 van de academie. Vanaf de thuiswedstrijd tegen De Graafschap in september (1-1) stond de back letterlijk iedere wedstrijd aan de aftrap bij de Nijmegenaren. Hij speelde zijn concurrent Sanniez uit de basis die in de eerste vijf wedstrijden geen onuitwisbare indruk maakte. Pas 3 april jongstleden, toen Van Rooij de uitwedstrijd tegen SC Cambuur moest laten schieten, werd deze fraaie reeks doorbroken.

Begin dit seizoen maakte de back voor het eerst zijn opwachting in de Eredivisie. Van Rooij kreeg voetballes in de Arena (5-0) en kwam onbedoeld op het scoreformulier, maar daar plukt de jongeling nog altijd de vruchten van. Van Rooij kwam voor het totaal van 100 wedstrijden uit in drie verschillende competities. De rechtsachter kwam het vaakst in actie in de KKD (66 inclusief play-offs), speelde vier wedstrijden in de KNVB Beker en speelde 29 eredivisie-duels voor de club. In al die wedstrijden voor de ploeg uit de Keizerstad wist hij vier keer het net te vinden, negen keer gaf hij een assist.

Van Rooij ligt bij NEC vast tot de zomer van 2023.

Foto: Orange Pictures