Het werd uiteindelijk een zure week voor NEC. Deze kreeg een toepasselijk vervolg met een 0-0 gelijkspel tegen SC Cambuur. Dirk Proper was een van de betere spelers in een verder voor de Nijmegenaren dramatische zeven dagen. “We hebben de kwaliteiten, maar uiteindelijk moet de bal tegen de touwen.”

“Het is heel simpel: deze wedstrijd moet je winnen. Een punt is gewoon te weinig”, stelt de 20-jarige middenvelder. “Uiteindelijk denk ik dat we wel mogelijkheden hebben gecreëerd, maar je scoort niet. Je geeft daarnaast niks weg. Dat is hoe je het wil zien eigenlijk. Maar als je kijkt naar de kansen die je creëert: Elayis (Tavsan, red) een op een met de keeper, Oussama (Tannane, red) met een schot vanuit de tweede lijn die bijna de hoek in valt. Kansen hadden we wel, maar die moet je afmaken natuurlijk.”

Andere mening

“Ik heb constant het gevoel gehad dat we nog konden scoren. Het laatste kwartier was dat helaas niet meer het geval.” Op de vraag of de pijp leeg was bij de Nijmegenaren gaf de middenvelder een ander antwoord dan zijn trainer. “Dat weet ik niet. Ik snap de vraag, maar ik denk dat we genoeg frisse jongens op de bank hadden die erin kwamen en iets kunnen forceren. Tuurlijk zal iedereen een beetje moe zijn, maar dat is voor mij geen excuus.”

Van die frisse jongens kwamen er maar twee in het veld. Magnus Mattsson kwam erin voor Ibrahim Cissoko en Jordy Bruijn kwam binnen de lijnen voor Proper. Zeker in een wedstrijd waarin het niveau steeds verder wegzakte leken wissels nodig om het duel open te breken. Dit liet Meijer na. De wissels die hij wél doorvoerde waren ook geen reden tot tevredenheid bij de Nijmeegse achterban. Proper verliet namelijk het veld onder een striemend fluitconcert. Hij was een van de weinige NEC’ers die nog energie in de wedstrijd legde.

“Bij vlagen hebben we goede dingen laten zien. Cambuur staat erom bekend dat ze hoog druk willen zetten. Dan moet je soms kiezen om de lange bal te spelen naar Nany (Dimata, red). Hij hield die ook vaak goed vast vond ik. Het is ook moeilijk om dan vanuit achteruit aan voetballen toe te komen, maar ik vond dat we daarin wel te onrustig waren. In de eerste helft kom je dan niet volledig in je spel. In de tweede helft kom je soms onder hun druk vandaan, maar creëer je eigenlijk geen kansen.”

Vervelende week

Na een verliespartij tegen Go Ahead Eagles (1-0) en een zure bekernederlaag tegen Feyenoord (4-4, Feyenoord w.n.s.) was dit het slotstuk van een teleurstellende week voor NEC. Zeker met een paar kansrijke wedstrijden op het programma moet er wel iets gebeuren bij de Nijmegenaren. “We staan met z’n allen met een goed gevoel op het veld en dan spreek ik voor iedereen. Iedereen geeft gas. Vandaag lag de sleutel bij het afmaken van de kansen en ik denk dat wij deze week gaan kijken hoe we meer kunnen creëren zodat we de kans voor onszelf groter maken om te scoren. Uiteindelijk moet die bal tegen de touwen aan.”

Desondanks maakt Proper zich geen druk. “We hebben gewoon de kwaliteiten in huis. Er zijn genoeg jongens die een goal kunnen maken en dat hebben ze ook laten zien. Vandaag was het toch wel heel lekker geweest als de bal dan een keertje goed was gevallen. Dan was de wedstrijd ook gelijk op slot geweest denk ik”, eindigt Proper.

Foto: Rob Koppers