Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland voorlopig niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag over een protestactie tegen Vitesse en de provincie Gelderland.

Het is misschien wel het begin van de grote rivaliteit die zich in de jaren negentig ontwikkelde tussen NEC en Vitesse. De Arnhemse club klom met voorzitter Karel Aalbers aan het roer plots op naar de subtop van Nederland, terwijl NEC pendelde tussen de Ere- en Eerste Divisie. Plots leek alles mogelijk bij Vitesse en werd het gesproken over een gloednieuw stadion voor 25 duizend toeschouwers dat meer dan honderd miljoen gulden moest kosten. Dat was tot daaraan toe, maar toen bekend werd dat energiebedrijf PGEM, het latere Nuon, Vitesse ging sponsoren, waren de rapen gaar bij NEC en De Graafschap.

In oktober 1992 sloten Vitesse en PGEM een overeenkomst, waarbij het zou gaan om een bedrag van anderhalf miljoen euro per seizoen. Volgens de directeur van PGEM was dat ‘peanuts’. De sponsordeal zou bedoeld zijn om PGEM in binnen- en buitenland te promoten. Het leverde het bedrijf flink wat kritiek op, niet alleen van medewerkers die toevallig supporter waren van NEC of De Graafschap.

Voorzitter Henk van de Water zei toen tegen het Algemeen Dagblad: "Het is betreurenswaardig, dat Gelderland de belangen van de provincie heeft verpakt in een Arnhems jasje. Onze grootste grief is echter, dat de sponsoring wordt opgehangen aan het promoten van Gelderland in binnen- en buitenland via Vitesse." Manager Heino Jacobs voegde toe: "De economische bedrijvigheid wordt gecentraliseerd in Arnhem. Een ontwikkeling, die al jaren gaande is. Nijmegen wordt opnieuw gedegradeerd tot een tweederangs stad."

NEC besloot vervolgens om bij een thuiswedstrijd kort het licht uit te doen als protest tegen de provincie Gelderland. De 1300 toeschouwers bij de Eerste Divisie-wedstrijd tussen NEC en TOP Oss zaten enkele minuten in het donker, op initiatief van het bestuur van NEC en de OSRN. Met aangestoken sterretjes werd er voor wat verlichting gezorgd. De wedstrijd begon daardoor tien minuten later. Pijnlijk genoeg verloor NEC vervolgens met 1-4 van TOP.

Echt hevig was de rivaliteit tussen NEC en Vitesse in die tijd nog niet. Aalbers sprak zelfs met Van de Water over een fusie tussen beide clubs. Aalbers was er namelijk van overtuigd dat ‘FC Gelderland’ een serieuze aanval zou kunnen doen op de top drie van Nederland, maar de fusieplannen werden (gelukkig) nooit concreet. In 1993 verhuisde Vitesse ook nog tijdelijk naar De Goffert toen het veld van het eigen stadion werd vernieuwd. Dat is nu niet meer voor te stellen.

Foto: Rob Koppers