Danny Peeters, beter bekend als ‘Hooligan Danny’ is niet meer. Danny behoede volgens vele NEC van degradatie in de nacompetitie van het seizoen 1996/1997. Recentelijk schreven wij in onze ‘memorabele momenten’ serie over zijn rol in de nacompetitie. 
 
Het seizoen 1996/ 1997
Het seizoen 1996/1997 was een niet al te best seizoen voor NEC. De Nijmegenaren eindigden 17e, voor AZ dat dus direct degradeerde. NEC incasseerde, samen met nummer 16 RKC, de meeste goals van de Eredivisie. Liefst 61 keer mocht keeper Bas Roorda de bal uit het net halen. NEC scoorde daarentegen zelf maar 35 keer. Topscorer van dat seizoen namens NEC was Antti Sumiala. Hij was acht keer trefzeker. De spits kon niet voorkomen dat NEC nacompetitie moest gaan spelen. De nacompetitie werkte destijds nog met een poulesysteem. NEC had Cambuur, VVV en Go Ahead Eagles als tegenstanders. De nummer één van de poule was het jaar daarna actief op het hoogste niveau.

Start nacompetitie
NEC speelde de eerste wedstrijd thuis tegen Cambuur. Onder het oog van 4000 toeschouwers wist NEC te winnen met 2-1 door twee doelpunten van Luuk Maes. Uit tegen Go Ahead Eagles werd er met 2-1 verloren. NEC kwam al vroeg achter door een goal van Victor Sikora. Michel Langerak maakte vlak na rust gelijk, maar zag Jan Michels in de 81e minuut de 2-1 maken. Zo stonden de Eagles na twee wedstrijden bovenaan in de poule.

VVV – NEC
De derde wedstrijd was in Venlo. Een overwinning zou op zijn plaats zijn als NEC nog een rol van betekenis in de poule wilde hebben. NEC scoorde snel twee keer en stond na 17 minuten 0-2 voor. De wedstrijd leek gespeeld. Na rust kwam er weer leven in VVV. Door middel van twee penalty’s kwam VVV helemaal terug in de wedstrijd. Cees Lok, die een van de penalty’s veroorzaakte, kreeg een rode kaart en NEC was klaar voor de slacht. Toen werd het spel plots stilgelegd omdat er iemand het veld betrad. ‘Hooligan Danny’, zoals hij later bekend werd, probeerde Maurice Graef, die ditzelfde seizoen nog voor NEC uitkwam, een kopstoot te geven. Graef zei later dat de supporter hem niet raakte. De sfeer werd erg grimmig en de VVV-spelers waren erg geïntimideerd. Dat hielp NEC enorm, want de Nijmegenaren kwamen via een penalty op 2-3 en namen de punten mee naar Nijmegen. In de Goffert werd nogmaals gewonnen van VVV, maar dan met 6-0. Juul Ellerman scoorde drie keer die wedstrijd.

NEC handhaaft zich
De spanning was enorm bij NEC voorafgaand aan het duel met Go Ahead Eagles. De Nijmegenaren, die eerder verloren in Deventer en daarom tweede stonden in de poule, moesten winnen. Dat gebeurde nogal eenvoudig. Met 3-0 werden de vogels uit Deventer naar huis gestuurd. Emiel van Eijkeren scoorde al glijdend met een lobje voor NEC. De Nijmegenaren stonden daarna in punten gelijk met Go Ahead Eagles, maar hadden door de 6-0 overwinning op VVV een beter doelsaldo. De laatste wedstrijd was uit tegen Cambuur. NEC won zonder problemen wederom ruim. Ditmaal met 0-4, die uitslag verhoogde ook weer het doelsaldo met aardige cijfers. Go Ahead won met 5-1 van VVV, maar kwam 3 goals tekort om NEC van de eerste plaats af te stoten. NEC handhaafde zich en bleef dus nog een jaar op het hoogste niveau voetballen. NEC weet in de jaren daarop nacompetitie/degradatie steeds te ontlopen met daarin mooie uitstapjes in de Europese avonturen (lees meer over NEC en het Europese voetbal hier). Pas in 2014 moet NEC weer nacompetitie spelen tegen degradatie. Helaas liep dat minder goed af.

Foto via Oud NEC (Instagram)