Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland voorlopig niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag gaat het over Guus Hiddink, die in 1985 topkandidaat was voor de vacante trainerspost bij NEC.

Na een teleurstellende negende plek in het seizoen 1983/84 zat er in het daaropvolgende jaar weinig sportieve verbetering voor NEC. De Nijmeegse club maakte niet de beste tijd door. Financieel had NEC het erg lastig en werd er bezuinigd, terwijl de ambitie wel wat om snel terug te keren naar de Eredivisie. Dit tot ergernis van trainer Pim van der Meent. De oefenmeester kondigde in maart 1985 aan dat hij aan het einde van het seizoen zou vertrekken uit Nijmegen. Na vier jaar vonden de trainer en de clubleiding het tijd voor iets nieuws.

Guus Hiddink als speler van NEC

"Anderzijds moet het voor een jonge vent als Hiddink toch een uitdaging zijn een club als NEC onder zijn hoede te nemen, om als hoofdtrainer op eigen benen te staan", vervolgde de voorzitter. "Wij zagen het helemaal in hem zitten. Hij kent de club, de spelers en de streek. Bovendien zat hij met ons op één lijn: de huidige spelersgroep heeft voldoende kwaliteit. Ook volgens Hiddink zijn er geen versterkingen nodig om met deze selectie naar de eredivisie te reiken."

Ondertussen viel ook de naam van Popovics al, toen nog trainer van De Graafschap. NEC zou de Doetinchemmers nog treffer in de nacompetitie, want onder Van der Meent werd verrassend de vierdeperiodetitel gewonnen. "Echt, we hebben nog met geen enkele andere trainer gesproken", benadrukte Bergamin. "Dit soort zaken spelen we als NEC-bestuur heel eerlijk. We praten met één man tegelijk. Nu Hiddink is afgevallen gaan we met een andere trainer in de slag. Dat is onze stijl van werken."

Als Hiddink toen ‘ja’ had gezegd tegen NEC, was hij zijn trainerscarrière in ieder geval niet bij een Eerstedivisionist begonnen. NEC promoveerde namelijk via de nacompetitie naar de Eredivisie, terwijl dat in maart nog niet het geval leek. In een poule met competitiegenoten De Graafschap, FC Den Haag en VVV eindigden de Nijmegenaren met negen punten (drie zeges en drie gelijke spelen). Zo kwam Popovics, die tijdens de beslissende nacompetitiewedstrijd De Graafschap-NEC op de tribune plaatsnam vanwege de belangen, binnen bij een gepromoveerde club.

En Hiddink? Die stond pas aan het begin van een grote carrière als trainer.

Foto’s: ANP Archief