Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland voorlopig niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag blikken we terug op de Europese wedstrijden uit 2008.
 
Dinamo Boekarest
Na een fantastische tweede seizoenshelft van het seizoen 2007-2008 lukte het NEC met overmacht een ticket voor de voorrondes van de UEFA Cup te bemachtigen. Met overwinningen op Roda JC, FC Groningen en natuurlijk de 6-0 tegen NAC was NEC de beste in de play-offs. De Nijmegenaren lootten voor de voorrondes de Roemenen van Dinamo Boekarest, NEC speelde eerst thuis en daarna uit. De ploeg van toenmalig trainer Mario Been wist niet zo goed wat het kon verwachten maar datzelfde gold voor de Roemenen. NEC toonde in eigen huis wel lef en klapte erop tegen Dinamo. Door een doelpunt van Jhon van Beukering won de ploeg zelfs met 1-0.

Tegen het einde van de wedstrijd liep het nog even uit de hand en zochten Dinamo-fans de confrontatie met de Nijmeegse aanhang. De ME bracht de rust weer terug in het Gofferstadion. Hoe dan ook won NEC en ging het met een voorsprong van één goal op reis naar Boekarest. Die wedstrijd eindigde in 0-0, maar de Roemenen kregen in de extra tijd een enorme kans. Voor open goal werd er over geschoten. Toen scheidsrechter Stefan Johannesson voor het laatst op zijn fluit blies was het feest. Op beelden vanuit het uitvak is te zien dat Gabor Babos na het laatste fluitsignaal rennend naar de supporters wordt tegen gehouden door een steward, maar de Hongaarse doelman duwt hem weg en rent vervolgens naar de uitsupporters toe. Achter Babos kwamen de andere spelers aan gerend die later feestvierden met de NEC-aanhang. NEC ging naar de groepsfase!

Foto: Rob Koppers