Vanwege de uitbraak van het Coronavirus wordt er in Nederland niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om is in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag blikken we terug op het magische jaar van Björn Vleminckx.

Na het seizoen 2008/2009 waarin natuurlijk de knock-outfase van de UEFA Cup werd bereikt en NEC in de Eredivisie op de elfde plek eindigde, zag het er goed uit voor NEC. Toch ontbrak er iets: er moest een scorende spits komen, die NEC weer wat plekjes hoger op de ranglijst kon schieten. Met als uiteindelijke vondst Björn Vleminckx.

De Belg had net een succesvol seizoen achter de rug bij KV Mechelen. Met 43 doelpunten in drie seizoenen maakte hij veel indruk. Zijn vaardigheden bleven niet onopgemerkt, buiten NEC hadden ook clubs als FC Utrecht en Standard Luik interesse in de aanvaller. Uiteindelijk tekende Vleminckx voor vier seizoenen bij NEC en de spits was voor een recordbedrag van 1,7 miljoen euro binnen.

In het eerste seizoen kwam Vleminckx nog wat stroef op gang. Toch wist Vleminckx acht ballen langs verschillende Eredivisie-keepers te schieten en kroonde hij zichzelf hiermee tot clubtopscorer. Toen het seizoen daarop Patrick Kluivert de leermeester van Vleminckx werd ging het pas echt lopen bij de Belg. Samen met Jack de Gier namen ze de spits bij de hand.

Niet veel later mocht Vleminckx zichzelf bekronen tot topscoorder van het seizoen 2010/2011 met liefst 23 competitiegoals. Dit wekte ook belangstelling van andere clubs. Die zomer werd Vleminckx voor 3,3 miljoen overgenomen door Club Brugge, waar hij uiteindelijk minder succes beleefde dan in de Goffert. Het seizoen 2010/11 werd nooit meer getopt.

Grashelder
De grote vraag is natuurlijk hoe gaat het nu met de Belg. Na een tijd in Turkije te hebben gespeeld keerde Vleminckx terug in België bij Royal Antwerp. De trainer zag het uiteindelijk niet in hem zitten, maar in plaats van te vertrekken besloot Vleminckx zijn lucratieve contract uit te dienen en bij de beloften te trainen. Afgelopen seizoen besloot Vleminckx te vertrekken en door te gaan als amateur bij amateurclub Oppuurs. Hij is nu druk met zijn tuinierbedrijf Grashelder.

Foto: Rob Koppers