Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland niet gevoetbald tot en met 6 april. Een mooie gelegenheid om is in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag over de wedstrijd NEC-PSV uit 1999.

Doe mee aan een voetbalquiz en de kans is groot dat je een vraag krijgt over Ruud van Nistelrooy. In de shirts van hoeveel Nederlandse clubs kwam Van Nistelrooy ooit in actie? Even tellen… FC Den Bosch, SC Heerenveen en PSV: drie. Fout! Het zijn er vier, want Van Nistelrooy speelde op 7 november 1999 eenmalig en slechts één helft in het shirt van NEC.

De wedstrijd tussen NEC en PSV had al eerder in het seizoen gespeeld moeten worden, maar door de verbouwing van het Goffertstadion speelde de Nijmeegse club in de eerste paar speelrondes alleen uitduels. De thuiswedstrijden werden verplaatst naar later in het seizoen, zodat er meer tijd was voor de renovatie van het stadion. Zodoende stonden NEC en PSV op zondag 7 november tegenover elkaar in een net nieuwe Goffert.

Voor de beeldvorming: NEC stak niet bepaald in de beste vorm in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen PSV. De ploeg van trainer Jimmy Calderwood had zes keer op rij verloren, al zaten daar ook wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord bij. Maar goed, PSV-thuis in die vorm, dat leek een 2 te worden op het Toto-formulier. Een sprankje hoop kon NEC putten uit de doordeweekse nederlaag die de Eindhovenaren hadden geleden in de Champions League: 1-0 tegen Valencia.

Opstellingen
NEC: Roorda; Atmodikoro, Pothuizen, Oosterhof, Hesp; Janssen, Van Rijswijk (85′ Hendriks), Schultz; Latuheru, De Gier, Renfurm (61′ Ben David Dos Santos).

PSV: Waterreus; Faber, Nikiforov, Addo, Heintze; Bruggink (46′ Rommedahl), Vogel, Van Bommel, Kolkka (77′ Khokhlov); Nilis, Van Nistelrooy.

Voor PSV begon het al niet lekker in Nijmegen, want er bleek iets mis te zijn met de shirts. Volgens Arnold Bruggink, die toen meespeelde aan de kant van PSV, waren die zwart-wit gestreept en werden ze niet goedgekeurd door de scheidsrechter. De thuisshirts bleken nog in Eindhoven te liggen en kwam er een andere, bijzondere oplossing: PSV speelde in de eerste helft in de uitshirts van NEC. Het zal voor veel fans op de tribune een vreemd gezicht zijn geweest. Alleen keeper Ronald Waterreus had zijn eigen shirt aan.

Halverwege de eerste helft maakte NEC het nog erger voor de bezoekers. Jack de Gier nam een dieptepass goed mee met zijn hak en schoof de bal achter Waterreus: 1-0 voor de thuisploeg. ‘Jackie Goal’ schalde het door De Goffert. Met die voorsprong ging NEC ook de rust in, waar PSV reparatiewerkzaamheden uitvoerde. Na de pauze traden de spelers van de bezoekers namelijk aan in een ander shirt: het zwarte uitshirt met blauwe mouwen. Het eigen shirt had echter geen helend effect. Tien minuten na rust ging het helemaal mis. De Gier werd gevloerd door Yuri Nikiforov en de verdediger kreeg rood. Vervolgens schoot Anton Janssen raak uit een vrije trap: 2-0. Van Nistelrooy maakte kort daarna nog wel de aansluitingstreffer, maar NEC won. Dat was pas de tweede zege van het seizoen.

De beelden van de wedstrijd NEC-PSV zijn hieronder te bekijken, om de een of andere reden met Spaans commentaar: