Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland niet gevoetbald tot en met 6 april. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag kijken we terug naar de winnende doelpunten van voormalig verdediger en gelegenheidsspits Patrick ‘Potje’ Pothuizen. 

De statistieken liegen er niet om, voor een centrale verdediger was Pothuizen een zeer productieve speler namens NEC. In twaalf seizoenen, verdeeld over twee periodes, heeft hij negentien doelpunten gemaakt in het rood-groen-zwart. 

1994: MVV – NEC 1-2
NEC speelde tussen 1991 en 1994 in de Eerste Divisie, maar in het laatste seizoen wisten de Nijmegenaren promotie af te dwingen. In de nacompetitie werd het eerste in Groep B. In datzelfde jaar werd de bekerfinale gehaald, maar deze werd met 2-1 verloren van Feyenoord. 

Het pas gepromoveerde NEC moest zich versterken om in de Eredivisie potten te kunnen breken. Patrick Pothuizen kwam in de zomer van 1994 over van het het eveneens gepromoveerde Dordrecht ‘90. Ondanks zijn verleden bij rivaal Vitesse werd de toen 22-jarige aanvaller direct een vaste kracht bij NEC. Aanvaller inderdaad, want in zijn eerste Nijmeegse periode werd hij omgeschoold van aanvaller tot centrale verdediger. 

Het eerste van zijn uiteindelijk vier wedstrijd-beslissende doelpunten namens NEC maakte Pothuizen al tijdens zijn tweede officiële duel in Nijmeegse dienst. Op 31 augustus 1994 stond NEC in Maastricht met nog 20 minuten te spelen met 1-1 gelijk tegen MVV. Pothuizen begon die wedstrijd in de basis en maakte in de 72e minuut het winnende doelpunt. Ook pakte Pothuizen in deze wedstrijd zijn eerste gele kaart voor NEC, maar daarover later meer.

1997: NAC Breda – NEC 0-1
In zijn eerste periode in Nijmegen werd Pothuizen gekenmerkt door zijn lange haar, vaak gedragen in een staart. Het iconische trio van Pothuizen, Marcel Koning en later René van Rijswijk, die met een soortgelijke paardenstaart over het veld galoppeerden, kreeg de ironische bijnaam ‘de zusjes’. 

Het seizoen 1997-1998 kende een beweeglijk begin voor het duo ‘de zusjes’ (Van Rijswijk kwam pas in 1999 naar NEC). De openingswedstrijd tegen Willem II-uit werd zwaarbevochten gewonnen met 1-2, met een assist van Pothuizen. Naast drie punten leverde het duel ook een schorsing op voor zowel Pothuizen als Koning, want beide langharige NEC-spelers kregen in de slotfase (78e en 80e minuut) een tweede gele prent van scheidsrechter Van Hulten.