Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland niet gevoetbald tot en met 6 april. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag aandacht voor de man van 1 miljoen, Andrzej Niedzielan.

Zelfs zijn komst verliep al anders dan men toentertijd bij NEC gewend was. Andrzej Niedzielan zorgde voor een ware transfersoap in Nijmegen. Hij kwam niet, toen weer wel, toch weer niet en uiteindelijk wel. NEC had in een persbericht al aangekondigd dat de Poolse spits in aantocht was, waarna Niedzielan zelf op de Poolse televisie vertelde dat hij nog niets had toegezegd. De onderhandelingen met zijn club Grocin Dyskobolia verliepen uiterst moeizaam, maar technisch directeur Leen Looijen en voorzitter Hans van Delft kwamen eruit.

Het was het begin van een andere tijd voor NEC. Het was lang geleden dat er zó veel te doen was om een speler die nog niet eens had getekend. De Nijmeegse club haalde in 2000 de bekerfinale, drie jaar later Europees voetbal en speelde in een voor die tijd modern stadion met mogelijkheden tot uitbreiding. Er moest nu eens echt doorgepakt worden, vond ook Van Delft. Die ene keer Europees, dankzij een goal van Jarda Simr tegen RKC, daar moest het niet bij blijven. De landgenoten van Niedzielan, Wisla Krakow, hadden aan het UEFA Cup-avontuur een vroeg einde gemaakt.

Tweedehelftsyndroom
Mede doordat het seizoen 2003/04 vervolgens redelijk desastreus verliep, besloten de investeerders van NEC met Marcel Boekhoorn voorop om met de geldbuidel te rammelen. Daarvoor werden af en toe al transfersommen neergelegd, maar de meeste spelers kwamen transfervrij. Veel geld uitgeven zat er voor een club als NEC echt niet in. Er moest slim worden omgesprongen met de centen. Tot het seizoen 2003/04. NEC werd geteisterd door een tweedehelftsyndroom waardoor veel duels verloren gingen. Eind december stond de club zelfs op de vijftiende plek, terwijl de ambitie was om wéér mee te doen om de Europese plekken en de Amstel Cup.

Voetbal International zag NEC in die tijd veranderen: "De club wil af van overbetaalde meelopers. Goede spelers mogen veel verdienen, de rest zal moeten inleveren. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Maar de mars naar de (sub)top verloopt nog niet voorspoedig. Voorzitter Hans van Delft barst van de ambities en heeft de tekeningen voor een tweede ring op De Goffert al boven zijn bed hangen. Alles zit vol, de zakenruimtes, de reclameborden, het stadion. Maar dit seizoen presteert de ploeg uiterst teleurstellend. Tijd voor een nieuw beleid."

Het roer ging in de winter écht om toen de komst van Niedzielan werd aangekondigd. Nu was het echt definitief. NEC – of beter gezegd de investeerders – legde een miljoen euro op tafel om naar eigen zeggen clubs als PSV en Hertha BSC af te troeven. Een miljoen euro, voor een club als NEC was dat in die tijd ondenkbaar. ‘Eigenlijk kan dit ook helemaal niet, maar je zegt natuurlijk geen nee tegen externe financiers’, zei Looijen in die tijd. Niedzielan verdiende ook nog eens zes ton per jaar, terwijl men in Polen afvroeg waarom die goede spits in godsnaam naar een clubje als NEC verhuisde. Ook in Nederland waren er twijfels, want Niedzielan had al veel clubs achter zijn naam staan en haalde in maar één seizoen de dubbele cijfers. Maar ja, de spits was wel international met vier goals in acht wedstrijden.

Topaankopen
Herinnert u zich de iconische foto van Niedzielan voor het Goffertstadion nog? De Pool stond daar niet alleen, maar met Edgar Barreto. De twee topaankopen van NEC die voor een groot bedrag overkwamen én een groot bedrag gingen verdienen, schouder aan schouder met een sjaal van de club in hun handen. Niedzielan was er als eerste bij om zijn debuut te maken, uit bij Ajax. De Nijmegenaren maakten het de ploeg van Ronald Koeman lastig met Niedzielan als linkerspits naast Frank Demouge, maar door een goal van Wesley Sonck werd het wel 1-0. Daarna volgde de ‘sneeuwwedstrijd’ tegen Feyenoord. Een doordeweekse avond, uitverkocht huis, kleine laag sneeuw op het veld. Na 22 minuten liet Niedzielan voor het eerst zijn klasse zien. Resit Schuurman lanceerde de spits, die met een bekeken wippertje over Patrick Lodewijks voor 1-0 zorgde. Door goals van Dirk Kuijt en Thomas Buffel won Feyenoord wel: 1-2.