In de periode dat het voetbal vorig jaar compleet stil kwam te liggen door de uitbraak van het coronavirus schreven we bij ForzaNEC veel artikelen over ‘memorabele momenten’ van de club. De aanleiding van deze rubriek is nu het onderwerp geworden. Precies een jaar geleden, op 9 maart 2020, speelden de Nijmegenaren de laatste wedstrijd voor de coronacrisis.

Duiken we in ons archief, dan zien we in zowel de voorbeschouwing als het verslag over Jong FC Utrecht-NEC niets over het coronavirus. De Nijmeegse club werkte ‘gewoon’ toe naar de volgende wedstrijd, niet wetende dat het de laatste van het seizoen zou zijn. Het coronavirus had toen al voet aan Nederlandse wal gezet, maar de meeste mensen schudden nog handen en het houden van afstand was nog geen gemeengoed geworden. NEC-fans reisden gewoon mee naar sportcomplex Zoudenbalch, waar ook Uitvakkie TV gewoon werd verzorgd door supporters die dicht tegen elkaar stonden. Toen vonden we er niets mis mee – en dat zou het ook niet moeten zijn – maar een jaar later ziet de wereld er anders uit.

Het werd een bijzondere wedstrijd in Utrecht. De thuisploeg kreeg al in de tweede minuut een penalty die door Jonas Arweiler werd genut. Een belabberde start voor de formatie van het trainersdrietal François Gesthuizen, Adrie Bogers en Rogier Meijer. Halverwege de eerste helft versierde ook NEC een penalty. Zian Flemming, toen al weken in vorm, schoot raak. Daar leek het lang bij te blijven, maar Ole Romeny bezorgde de gasten diep in de extra tijd alsnog de zege door een goede voorzet van Jonathan Okita in het doel te koppen.


NEC won op maandag van Jong Utrecht en zou op vrijdag alweer spelen, thuis tegen FC Volendam. Een dag voor die wedstrijd kwam het voetbal – voorlopig – stil te liggen. Alle wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie werden tot 31 maart afgelast. 31 maart werd 6 april en vervolgens volgde uitstel na uitstel. Op 21 april verlengde het kabinet het verbod op evenementen met vergunningsplicht, waaronder voetbalwedstrijden, tot 1 september. Hiermee kwam er een einde aan het seizoen 2019/20. Uiteindelijk speelde NEC op 28 augustus pas weer voor het eerst een officiële wedstrijd. Dat werd ook nog een duel met een slechte afloop, want NEC verloor met 2-0 van SC Cambuur.

Toen was er in ieder geval nog een deel van het publiek aanwezig bij de wedstrijd, wat afgezien van het geweldige experiment tegen De Graafschap dit seizoen bijna niet meer gezegd kan worden. Laten we hopen dat de corona-ellende die inmiddels als meer dan een jaar duurt snel voorbij is, zodat we snel weer met z’n allen naar De Goffert kunnen.

Foto: Orange Pictures