Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland voorlopig niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag de kampioenswedstrijd uit 2015 tegen Sparta Rotterdam, precies vijf jaar geleden.

Het was in het seizoen 2014/15 op een gegeven moment niet meer de vraag of, maar wanneer NEC kampioen zou worden. Onder leiding van Ruud Brood en met een ijzersterke selectie waar flink in geïnvesteerd was, koersten de Nijmegenaren af richting de titel. De grootste concurrenten, Roda JC en FC Eindhoven, werden al in de eerste seizoenshelft op afstand gezet. NEC bleek een degelijke ploeg met een betrouwbaar centraal duo (Van Eijden en Conboy), een sterk middenveld met onder anderen Tom Daemen, Gregor Breinburg en Christian Santos en een gevaarlijke aanval met Alireza Jahanbakhsh, Sjoerd Ars en Anthony Limbombe.

NEC kon op 20 maart 2015 al kampioen worden. Daarvoor moest op bezoek bij MVV gewonnen worden, terwijl FC Eindhoven punten moest laten liggen tegen Sparta. NEC deed wat het moest doen en versloeg de Limburgers met 1-4, maar Eindhoven won ook. Dus kon NEC in de speelronde daarna de titel grijpen door in eigen huis Sparta te verslaan. Dat ging gebeuren, daarvan was iedereen in Nijmegen wel overtuigd. Plannen voor de huldiging werden nu echt concreet gemaakt.

Opstelling NEC: Smits; Gravenbeek, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy; Daemen, Foor, Santos (’87 Breinburg; Jahanbakhsh, Ars (’66 Emilsson), Limbombe.

Opstelling Sparta Rotterdam: Kortsmit; Breedijk,  Breuer (’78 Voskamp), Ketting, Teijsse; Nieuwendaal, Nys (’66 Langedijk), Dogan, Verhaar; Gladon (’78 De Nooijer), Mahmudov.

Kampioenswedstrijden zijn vaak niet de mooiste uit een seizoen en dat gold ook voor NEC. Was het de druk of groef Sparta zich goed in? Al snel bleek dat het geen eenvoudige zege zou gaan worden voor NEC. Sparta was in de eerste helft vooral gevaarlijk uit de counter. Een keer kwam Sparta er echt goed door. Paul Gladon kreeg na een steekpass een mogelijkheid om te scoren. Joshua Smits reageerde echter uitmuntend op de 1-op-1 kans. Het balbezit was ruim in het voordeel van de Nijmegenaren, maar zij verzuimden om daarmee kansen te creëren. De grootste kans aan Nijmeegse zijde was voor Christian Santos.

De wedstrijd kwam in de eerste helft nooit echt tot leven. Na rust kwam daar verandering in. De Goffert ontplofte toen Ars de Iraanse Jahanbakhsh wegstuurde in de 49e minuut. Met een voorzet op maat bereikte hij Santos, die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. NEC was daarna nog dicht bij een 2-0 via Ars en Jahanbakhsh, maar het maakte niet uit. Het kampioenschap kan worden gevierd. Het vuurwerk ging de lucht in. De Goffert schreeuwde zoals het al jaren niet meer had gedaan. NEC had het geflikt en keerde op soevereine wijze na één jaar terug naar de Eredivisie. Aanvoerder Rens van Eijden kreeg de schaal in handen. Een dag later werd de selectie gehuldigd op het Stadhuis en op de Wedren. Bekijk de beelden van de wedstrijd en de huldiging hieronder.

Foto: Rob Koppers