22 januari 2012. Een dag die bij menig NEC supporter in het geheugen gegrift staat. Leroy George schoot NEC langs Vitesse (0-1). Het is vandaag precies tien jaar geleden dat NEC voor het eerst de Gelderse Derby wist te winnen in het GelreDome en daarom blikt ForzaNEC terug op deze iconische overwinning.

Noem Leroy George en iedere NEC-supporter zal hem aan één goal herinneren. Aan die ene goal, op die ene zondagmiddag, op 22 januari 2012. Koud en guur was het in Arnhem, maar een superieur NEC wist op deze dag voor het eerst sinds 33 jaar weer eens te winnen van Vitesse, in Arnhem, in de Eredivisie. Dat het slechts bij 0-1 bleef, was vooral te danken aan een kansen missend NEC.

NEC in 2011/2012
De eerste seizoenshelft was er eentje om maar snel te vergeten. Jasper Cillessen, Björn Vleminckx, Niki Zimling en Lorenzo Davids vertrokken. Krisztian Vadocz werd teruggehaald als verloren zoon, maar kon nooit meer het niveau halen dat hem in 2008 de transfer naar Osasuna opleverde. Vervanger van Vleminckx, die naar België verhuisde, was Melvin Platje die het bij FC Volendam naar behoren had gedaan en een transfer naar Nijmegen verdiende.

NEC had een periode van zes verliespartijen achter elkaar, Platje kon niemand bekoren en als dieptepunt werd er thuis verloren met 0-1 van rivaal Vitesse in een wedstrijd die eindigde met drie rode kaarten. De ploeg van trainer Alex Pastoor won daarentegen wel op bezoek bij Feyenoord en het maakte PSV in de thuiswedstrijd erg moeilijk. De Eindhovenaren liepen in de slotfase weg naar een 0-2 winst, maar deze was alles behalve verdiend. Pastoor, die in de zomer van 2011 werd gehaald als vervanger van Wiljan Vloet, kreeg het team voor de winter niet bepaald aan de praat en stond in de winterstop op een magere vijftiende plek.

Vitesse-uit
De eerste wedstrijd na de winterstop was er niet zomaar één. Het was gelijk de burenruzie. De Gelderse derby. Beladen als altijd. Ondanks dat Vitesse op dat moment op de zesde plek stond (en uiteindelijk de play-offs won om Europees voetbal), en NEC op een vijftiende plek, is dit altijd een wedstrijd op zich. Een wedstrijd die vooraf een extra laag spanning kreeg. Voormalig trainer en voetballer Theo Bos was gediagnosticeerd met alvleesklierkanker en op het moment van spelen was duidelijk dat de geboren Nijmegenaar hier aan zou overlijden. In de vierde minuut zou er een luid applaus volgen om Bos een hart onder de riem te steken, waar ook de NEC-supporters aan meededen.

In een uitvak met 900 supporters die meekwamen uit Nijmegen, verdeeld over twaalf bussen, werd het niet lang na die vierde minuut al bijna 0 – 1. Rens van Eijden wist een vrije trap van Ryan Koolwijk gevaarlijk te verlengen en dwong keeper Velthuizen tot een redding. Kansen van Leroy George en Nick van der Velden verdwenen voor rust naast het goal van de Arnhemmers. Het enige wapenfeit wat de gastheren lieten zien, was een schot van Marcus Pedersen die Gabor Babbos tot hoekschop wist de degraderen. Gabor Babos speelde deze middag zijn 500ste wedstrijd in het betaald voetbal.

NEC was de betere in de eerste helft maar vijf minuten na rust was het Alexander Büttner die Babos tot een redding dwong. Aan de andere kant was het weer Piet Velthuizen die na een goede aanval de inzet van Leroy George wist te keren. Een goal kon dus niet uitblijven. De vraag was alleen aan welke kant die zou vallen.

Na 75 minuten kwam die goal dan eindelijk voor NEC. Iedere NEC-supporter zal nog wel weten waar hij of zij op dat moment was, op die koude zondagmiddag, 22 januari 2012, omstreeks één uur ’s middags. Uit de corner van Lasse Schöne pareerde Piet Velthuizen eerst nog de inzet van Rens van Eijden maar het geen antwoord op de uithaal van Leroy George, die hard en droog binnenschoot: 0 – 1. De 900 supporters in het uitvak ontploffen en krijgen zowaar hoop in een overwinning die al 33 jaar niet meer was voorgekomen.

Vlak voor tijd leek de Franse linksback Remy Amieux de wedstrijd definitief op slot te gooien, maar zijn inzet verdween vlak langs de goal. Na vier hele lange, trage minuten aan blessuretijd floot scheidsrechter Jan Wegereef af. Een waar volksfeest werd ontketend in het uitvak met de 900 meegereisde supporters. Voor het eerst sinds 1979 won NEC tegen Vitesse, in de Eredivisie, in Arnhem. Het feest ging tot lang na de wedstrijd door en ook bij terugkomst bij De Goffert bleef het nog lang onrustig!