Eric Meijers, voetbaltrainer en NEC-supporter van beroep, ziet NEC dit seizoen maar wat graag met vijf verdedigers spelen. In de laatste Jarda Podcast schoof hij aan, onder andere te praten over zijn biografie die vrijdag is gepresenteerd. De Nijmegenaar sprak over het huidige NEC en kon niet anders concluderen dan dat zijn club een uitstekend seizoen doormaakt. Toch plaatste hij vraagtekens bij de formatiewisselingen die trainer Rogier Meijer doorvoert.

“Ik vind het wel jammer dat we steeds wisselen in twee verschillende formaties. Als je naar dit seizoen kijkt, hebben we heel veel succes gehad met 5-3-2. Volgens mij is die 4-3-3 dit seizoen niet heel erg succesvol geweest. Ik vind juist dat we veel stabieler zijn met die drie centrale verdedigers. Ze zullen wel een reden hebben dat ze de ene keer met vijf achterin spelen en de andere keer met vier, maar ik snap het niet zo goed”, aldus de oud-trainer van Achilles’29.

Julian Paardekooper brengt wat nuance aan. “Je hebt Groningen-uit en thuis en ook de uitwedstrijd tegen FC Twente (1-2, red.) met vier achterop gespeeld. Ik kan me dus best wel wat wedstrijden heugen dat je het wel goed hebt gedaan met vier.” In de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (1-3) startte NEC met vier verdedigers, maar werd Barreto al na een paar minuten een linie naar achter gehaald. “Dat is één van de beste wedstrijden die ik van NEC heb gezien dit seizoen. Dat was met vijf achterop”, aldus Paardekooper.

De statistieken

De statistieken geven Meijers voorzichtig gelijk. NEC speelde dit seizoen tot dusver veertien wedstrijden in een formatie met vijf verdedigers en vijftien met vier achterop. Met vijf verdedigers werden achttien punten behaald, wat een gemiddelde van 1,29 punt per wedstrijd oplevert. Bij de wedstrijden waarin 4-3-3 werd gespeeld, ligt het gemiddelde lager: het leverde 17 punten op, met nota bene een wedstrijd meer. Dit komt neer op 1,13 punt per wedstrijd. NEC behaalt dit seizoen volgens de harde gegevens dus meer punten wanneer het aantreedt in een formatie met vijf verdedigers dan met vier. Maar dat kan met één zege weer helemaal anders zijn.

Luister de Jarda Podcast met Eric Meijers hieronder.

Foto: Rob Koppers