Rogier Meijer is tevreden met het uiteindelijke resultaat tegen RKC Waalwijk. NEC keek lang tegen een achterstand aan, maar dankzij een goal van Jonathan Okita, speelden de Nijmegenaren toch gelijk.

De wedstrijd

“Ik hou hier wel een prettig gevoel aan over, omdat je in de laatste fase de 1-1 maakt. Zeker ook omdat je daarna ook nog mogelijkheden hebt op de 2-1, dus dat geeft wel energie. Het was ook prettig dat je ziet dat je het publiek dan meekrijgt. Dat geeft een goed gevoel uiteindelijk.” Meijer hield altijd geloof in het doelpunt, ondanks dat het lange tijd erop leek dat die goal niet ging vallen. “In de laatste fase vond ik dat we af en toe ook even het geluk moeten zoeken. Dat is wat Tavsan ook deed uiteindelijk. Gewoon die bal voor slingeren en hopen dat er iemand een keer tegenaan loopt.”

In de eerste helft was het erg matig wat NEC produceerde. Meijer koos in de rust al voor de wissel. “Het was niet echt 4-3-3, maar we wilden een ander soort speler om op te bouwen dan Guth. Barreto kan natuurlijk het middenveld instappen. Dat was de afweging. Het was ontzettend moeilijk om door acht man heen te spelen. Ik vond wel dat we dat het eerste kwartier goed deden. We hadden veel balbezit en lieten de bal goed wisselen van kant. Er was misschien wel iets te weinig diepgang, maar na die goal, die we zelf weggeven, ontstaat er een situatie waarin wij snel naar voren willen. Dat lukte alleen niet. Daarom vond ik het goed om Barreto naar de achterste linie te zetten en wat rust te creëren.

De tegengoal van NEC kwam door een fout in de opbouw. Iets waar al eerder kritiek op was, door onder andere Mario Been. “Natuurlijk is dat klote, maar voetbal is een spel van keuzes en van fouten. Als je dat terughaalt, wat ik op trainingen doe. Dan komen ze er altijd uit. Ik heb er geen probleem mee dat ze zo opbouwen. Uiteindelijk is de keuze gemaakt en kunnen we naderhand kijken of dat beter had gekund, maar dat is ook voetbal.”

De concurrentie om plek 8

NEC behoudt door dit gelijke spel nog even de achtste plaats, maar Cambuur moet nog in actie komen dit weekend. Meijer ziet gelijkwaardige concurrenten en wil niet spreken dat de gelukkigste achtste wordt. “Ik denk niet dat ze heel veel van elkaar verschillen. Ik weet niet of wij de gelukkigste zijn als je al acht keer de nul hebt gehouden. Dat is ook een kwaliteit. Uiteindelijk sta je daar niet omdat je gelukkig bent, maar omdat je kwaliteiten hebt. Vandaag was een hele andere wedstrijd dan dat we dit seizoen hebben gespeeld. We hadden 76% balbezit. We hebben nergens de punten echt gekregen, dus we zijn zeker niet de gelukkigste.”

Volgende week staat voor NEC de derby tegen Vitesse op het programma. De kans dat oud-Vitesse spits Wilfried Bony daar kan spelen is afwachten. “De kans is niet groot. Hij doet heel veel dingen die ook echt heel goed zijn. We moeten wel realistisch blijven. We gaan kijken hoe zich dat gaat ontwikkelen.” Wie er sowieso niet bij gaat zijn in Arnhem is Lasse Schöne. De Deen liep tegen zijn vijfde gele kaart aan en is dus geschorst. “Dat is balen, ook omdat het een gele kaart van niks was. De scheidsrechter had meteen geel moeten geven voor de overtreding, dan kom je ook niet in die situatie. Het zij zo. Spelers mis je, maar ik denk dat wij met Dirk Proper een capabele vervanger hebben.”

Foto: Rob Koppers