NEC verloor zaterdagavond met 2-3 van concurrent SC Heerenveen. Lange tijd leek er niet zoveel aan de hand voor de Nijmegenaren. Ze stonden 2-1 voor en hadden de wedstrijd onder controle. Een goede actie van de Friezen en een fout van Jasper Cillessen later zag de wereld er heel anders uit, zo vond ook trainer Rogier Meijer. “In de kleedkamer was er ongeloof dat we deze wedstrijd verloren hebben.”

Tegen FC Groningen (0-1) speelde NEC niet best, maar trok het de overwinning over de streep. Zaterdagavond legden de Nijmegenaren een betere pot op de mat, maar werd de voorsprong weggegeven. “Ik hoorde Oussama (Tannane, red) net zeggen: dat is soms de onvoorspelbaarheid van het voetbal”, stelt Meijer. “De tweede helft spelen wij gewoon heel goed. We maken de 2-1 en daarna krijg je denk ik vier kansen om uit te lopen. Daarna had ik niet het gevoel dat Heerenveen de controle in de wedstrijd had. Uit het niets wordt het 2-2, na een goede actie van hen. Nog steeds had ik toen het gevoel dat we nog een momentje zouden krijgen. Die 2-3 is dan een mokerslag.”

Verhaal van het seizoen?

Het kansen missen aan de ene kant en dan de deksel op de neus krijgen aan de andere kant is een repeterend verhaal bij NEC dit seizoen, al denkt Meijer daar iets anders over: “Pas de laatste paar wedstrijden geven we de doelpunten zelf te gemakkelijk weg, ook door persoonlijke fouten. We scoren twee keer tegen PSV, één keer tegen Vitesse en Groningen, nu twee keer”, somt de 41-jarige trainer op. “We maken dus wel goals. Vandaag lag de beslissing na de 2-1. Als je daar de 3-1 maakt, dan is het klaar. Zeker als je ziet hoe goed we in de wedstrijd zaten. Dat hebben we verzuimd en dat is het enige wat ik de ploeg kan verwijten, want we geven eigenlijk ook niks weg. Twee vrije trappen van Thom Haye, eentje in de eerste helft en eentje in de tweede. Verder niet zoveel. Ineens staat het dan 2-3.”

Wissel Tannane

Na ongeveer een uur spelen haalde Meijer Tannane naar de kant. De aanvallende middenvelder nam zijn ploeg, niet voor het eerst dit seizoen, bij de hand en baalde dan ook zichtbaar van de wissel. “Hij is er een tijdje uit geweest en heeft zo’n verantwoordelijkheidsgevoel richting ons. Dan wil ik hem toch een beetje in bescherming nemen”, legt Meijer uit. “Hij heeft een spierblessure gehad en vier weken niet getraind. Toen kreeg hij een tik en we hebben natuurlijk ook frisse jongens op de bank. Ik vind zijn reactie ook mooi. Hij wil echt graag, dus daar heb ik geen problemen mee.”

“We hebben het er afgelopen week over gehad. Toen hebben we afgesproken om er in de rust naar te kijken. Dat was goed. Ik wil hem ook in de komende drie wedstrijden gebruiken, dus vandaar de wissel. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de fitheid van de spelers en dus ook het voorkomen van blessures. Wij hebben daar een inschatting over gemaakt. Als we geen wissels hadden had ik hem laten staan, maar die hebben wij gewoon. Ik vond het volkomen logisch en het pakte best goed uit. Het had geen negatieve invloed op de wedstrijd.”

De schlemiel van de avond was Jasper Cillessen. De doelman keepte een goede wedstrijd, maar ging bij de 2-3 gigantisch in de fout. “Ik heb Jasper (Cillessen, red) nog niet gesproken, dat zal ook pas in de komende dagen worden”, vertelt Meijer. “Wat ik ga zeggen? Dat weet ik eerlijk gezegd nog niet. We zullen het erover hebben. Hij maakt een fout en is daar natuurlijk enorm teleurgesteld en dat zijn we allemaal.”

Foto: Rob Koppers