NEC pakte zondagmiddag in de Johan Cruijff ArenA een punt door vlak voor tijd de 2-2 tegen de touwen te schieten. Trainer Rogier Meijer was gematigd tevreden met het punt in Amsterdam. “Er zat meer in vandaag.”

“Uiteindelijk denk ik dat als je in de laatste minuten terugkomt tot 2-2, dat je een punt gehaald hebt en dat je daar blij mee kan zijn. Als je kijkt naar de hele wedstrijd dan is dat het minimale wat we verdienden”, stelt de 42-jarige trainer. “We zijn wel blij, maar zonder gek te doen. Dan zie je ook dat we een stap maken als elftal en zelfs het gevoel hadden dat er wel meer in zat vandaag.”

Finito

Meijer zag dat NEC veel de bal had, voornamelijk in de eerste helft, en weinig kansen weggaf. Zelf creëerde zijn ploeg wel aardig wat mogelijkheden. “We hebben grotendeels de controle over de wedstrijd gehad. Daarnaast hebben we een aantal goede kansen uitgespeeld. Na de 1-1 krijg je een grote kans voor Calvin (Verdonk, red.). Als je die maakt is het denk ik ‘finito’ voor Ajax.”

“Zij maken twee goals en wij komen twee keer terug. Dan kan je leven met een gelijkspel. Bij het eerste doelpunt onderscheppen wij de bal volgens mij rond de middenlijn. Voor mijn gevoel maakte Ajax daar een handsbal bij. Daarna valt de bal in de kluts via Brobbey of Philippe (Sandler, red.) erin. Dat telt niet als echte aanval denk ik. Bij de tweede treffer gaat er iets mis in de opbouw en ligt de bal er snel in. Ik moet het nog terugkijken maar verder hebben zij amper kansen gehad”, analyseert de trainer beide tegengoals.

Ondanks het mindere spel bij de twee tegengoals, zag Meijer dat zijn ploeg zeker niet onderdeed voor Ajax. Misschien had NEC zelfs moeten winnen van de club uit Amsterdam. “De opbouw tot de laatste kwart van het veld erg goed. Ik denk ook dat Ajax het moeilijk had om er druk op te krijgen. Als we iets zorgvuldiger waren en iets meer de diepte hadden gezocht hadden we er meer uit kunnen halen. Dat is iets wat we meenemen.”

Veerkracht

Vorige week verloor NEC nog uit bij RKC. Na een drukke week leek de puf er toen uit bij de Nijmegenaren, die daarmee een goede reeks afsloten. Tegen Ajax was er niks meer van dat NEC te zien, maar meer van de ploeg in de wedstrijden voorafgaand aan het carnavalsduel in Waalwijk. “Dat is wel mooi, zeker na de slechte beurt van vorige week. Vandaag zag je weer het NEC van daarvoor: fris en spelen met lef. Dan is het mooi, inclusief de wissels, dat we nog een goaltje maken. We konden vandaag aan de bal ons spel spelen, maar ook zonder hebben we erg hard gewerkt. Dit was het minimale vind ik.”

“Dit is een goede opmaat na een mooie week volgende week. Verder ben ik blij dat er weer een aantal spelers teruggekomen zijn. Nu gaan we naar Sparta toewerken.” Daarna volgt de halve finale van de beker. Of de trainer zin heeft in die week? “Wat denk je zelf?”, luidt het antwoord van de lachende Meijer. “Tuurlijk hebben we er zin in, maar we doen het wedstrijd voor wedstrijd. Vandaag een gelijkspel waardoor je op 30 punten komt en dan gaan we proberen Sparta te pakken.”

Foto: Rob Koppers